31 Ekim 2020’yi geride bırakmamız ile 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen işçiler için kötü günler de geride kaldı. Kadroya geçişte geçerli olan ve Yüksek Hakem Kurulu tarafından belirlenmiş sözleşmeler 2.5 yılı aşkın süredir işçilerin en büyük sorunuydu. Bir çok sosyal ve mali haktan yoksun kalmalarına neden olan sözleşme, aylık yüzde 4+4 zam ile bir çok işçiyi geçim sıkıntısı ile baş başa bırakmıştı. Bu sözleşmenin bitimi ile ayrıca iş kolları ile ilgili de önemli gelişmeler yaşandı.

İŞ KOLLARI DEĞİŞTİ

Bir çok kurumda işçiler, kadroya geçişin ilk dönemi müsait olan ilk iş koluna geçirilmişti. Fakat sözleşmedeki geçici maddenin de sona ermesi ile işçiler bulundukları iş yerlerinde asıl iş koluna 1 Kasım itibari ile geçtiler. Böylece geçtikleri iş kolunda geçerli olan sözleşmeye de dahil oldular.

SÖZLEŞMELER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Eski sözleşmenin sona ermesinin ardından yeni sözleşme telaşı da başlamış durumda. Bu ay içerisinde sendikalar ile Çalışma Bakanlığı’nda işçilerin iş koluna geçtikleri yerde sözleşme telaşı başlayacak.

Sözleşmenin bir an önce hallolması için sendikalar ve Bakanlık çalışmalarına başladı. Yakın zamanda sözleşmeye dair ilk haberlerin gelmesi bekleniyor. Sözleşmede en çok tayin hakkı, maaş, enflasyon farkı ve yüzdelik fark konularının görüşülmesi bekleniyor.