Çalıştaya, Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın yanı sıra, Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Diğer Hizmet Sınıfları Atama Daire Başkanı Av. Erkan Çavuşoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Konfederasyona bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticileri ile Öz Sağlık-İş Sendikası Yönetim Kurulu ve üyeleri katıldı.

Hak-İş'ten yapılan açıklmaya şu şekilde;

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Öz Sağlık-İş Sendikamızın çalışma hayatını ve HAK-İŞ Konfederasyonumuzun üyelerinin önemli bir bölümünü doğrudan ilgilendiren bir konuda, önemli bir çalıştay gerçekleştirmesinden dolayı kutladı. 

“Kadroya Geçme Mücadelemizi Başardık”

2017 yılında 696 KHK ile 1 milyona yakın işçinin kadroya geçmesinin çalışma hayatının en büyük reformlarından birisi olduğunu vurgulayan Arslan, “Mücadelemiz 2006-2007 yıllarında başlayan, taşeron çalışanlarının kadroya geçme mücadelesiydi. Zor bir süreçten geçtik. Belediyelerde, kamuda, üniversitelerde 200 bin kişinin altına düşmüş işçi arkadaşlarımızın yanına yaklaşık 1 milyon arkadaşımız daha ilave edildi. Bu başarı, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve AK Parti hükümetlerinin büyük bir reformu hayata geçirmesiyle olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızı ve ekibini bir kere daha tebrik ediyorum. Bütün bu süreçlerin başarıya ulaşmasında, bizi dinleyen, bizi anlayan, taleplerimizi dikkate alan ve bunun üzerinden gereken riskleri üzerine alan Sayın Cumhurbaşkanımızı ve ekibini kutluyorum” dedi.

“Kadro HAK-İŞ’in Öncülüğünde ve Liderliğinde Olmuştur”

Taşeron sisteminde çalışanların yaşadıklarını hiçbir zaman unutmayacaklarını dile getiren Arslan, “Fazla çalıştırılıp mesaisi verilmeyen, haftalık izin kullandırılmayan, işten çıkarıldığı zaman kıdem tazminatı ödenmeyen, hem hukuki hem de insanı hiçbir hakkı tanınmayan 1 milyona yakın çalışanın kadro alması HAK-İŞ’in öncülüğünde ve liderliğinde olmuştur. Bu mücadeleyi bizzat sahada bizler yaptık. HAK-İŞ Konfederasyonumuz 15 yıl bu mücadelenin içerisinde olmuştur” diye konuştu.

“Kapsam Dışında Kalanlar İçin Kadro Talebimiz Devam Ediyor”

Taşeron emekçilerin bir kısmının çeşitli nedenlerle kadro kapsamı dışında kaldığını anımsatan Arslan, “Bu arkadaşlarımızın kadroya alınması talebimiz devam ediyor. Ayrıca kadro alan arkadaşlarımızın karşılaştığı zorlukların yaşanmamasına ilişkin olarak da bu düzenleme getirilirken bizlerle bunlar konuşulsaydı, bunlara çözüm bulunurken, hem hukuki, hem ahlaki, hem insani ortak bir düzenlemeyi başarıyla taçlandırmak mümkün olabilirdi. Ancak tüm bunlara rağmen bizler daima büyük fotoğrafı görmemezlikten gelmedik. Çünkü 696 sayılı KHK ile 1 milyona yakın işçi kardeşimizin kadroya kavuşması tarihi bir düzenlemedir, büyük bir başarıdır. Bu başarının eksikleri var bunları da gidereceğiz inşallah” diye konuştu.

“Sağlık İşçilerine Ek Ödeme Talebi”

Sağlık Bakanlığı’nda çalışan 200 bin işçi statüsündeki emekçiye ek ödeme talebini her platformlarda dile getirdiğini söyleyen Arslan, “200 bine yakın sağlık çalışanımız var. Bu arkadaşlarımız da sağlık sektöründe çalışan diğer arkadaşlarımız kadar risk altındalar. Ek ödemeler yapılırken bu arkadaşlarımızın kapsam dışında tutulması, onların sağlık çalışanı gibi görülmemesi haksızlık ve adaletsizliktir. Bu konuyu Sağlık Bakanımız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza da ilettik, sorunun çözülmesini talep ettik” dedi.

“Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolünü Sunduk”

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, TÜRK-İŞ ile ortaklaşa hazırlanan kamu toplu iş sözleşmesi çerçeve protokolünü önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e sunduklarını anımsatan Arslan, “Kamudaki 700 bine yakın işçiyi kapsayan Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve protokolü ile konfederasyonlarımızın ortak taleplerini Sayın Bakanımıza sunduk. Sayın Bakanımızın toplu iş sözleşmesi ile ilgili söylediklerini çok önemli buluyorum. Bütün bu süreçleri yeni Bakanımızla en kısa sürede sonuçlandırmak için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” diye konuştu. Arslan, Bakan Bilgin’in hem bir siyasetçi hem de çalışma hayatının içerisinden gelen bir akademisyen, bilim insanı olarak kuşatıcı, kapsayıcı kişiliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız için büyük bir şans olduğunu belirterek, “Bu şansı inşallah hep birlikte değerlendireceğiz” dedi.

“Sorunlarımızı Çalıştaylar Aracılığıyla Gündeme Getireceğiz”

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, sorunların çözümü için mücadeleyi aralıksız sürdürdüklerini söyleyen Arslan, “Bütün sorunlarımızı bu tür çalıştay ve saha çalışmalarımızla gündeme getireceğiz ve çözeceğiz. Bunu yapmak bizim görevimizdir. Kamunun görevi ise bizim söylediklerimizi dikkate almaktır. Sorunlarımızı hep birlikte çözmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

 “Sorunların Çözümüne Akademik Bakış Açısı”

Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, “Sendikamız bünyesinde kurmuş olduğumuz ve kısa adı ÖZSAM olan Öz Sağlık Stratejik Araştırmalar Merkezimiz tarafından düzenlenen ve akademik sendikacılık vizyonu içerisinde son derece önemli bulduğumuz bu çalıştayımız özellikle 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen işçilerimizin yaşamış olduğu sorunların çözümüne akademik bir bakış açısı kazandıracaktır. 696 sayılı KHK’nın ürettiği pek çok sorunun en başında bulunan tayin, becayiş, görev tanımı, zorunlu emeklilik ve her türlü çalışma konularının uzman akademisyenlerin görüşleri ve saha uygulamaları ile masaya yatırılacağı çalıştayımızın çıktıları yayın haline getirilerek başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sayın Bakanlarımıza, ilgili taraflara, siyasi partilere, milletvekillerimize gönderilecektir” dedi.

“Taşeron İşçiliğinin Açmazları İçerisinde Bir İnancı Filizlendirdik”

Düzenlenen çalıştayın en önemli hedef olan başta Öz Sağlık-İş Sendikası üyelerine ve sorunların muhatabı olan işçilere önemli ölçüde katkı sunmasını beklediklerini dile getiren Sert, “Amacımız, işçilerimizin sorunlarının çözümü için izlenecek mevzuat çalışmalarına akademik bir katkı sunmaktır. Kamudaki işçilik statüsünün sahip olduğu bütün hakları 696 sayılı KHK’lı arkadaşlarımız için amasız, fakatsız talep etmeye devam edeceğiz. 2004 yılında taşeron işçiliğinin açmazları içerisinde bir inancı filizlendirdik. Bu inanç, kamudaki kadroları atama ile sonuçlandı. 696 KHK ile eksik kalanlar içinde umutlarımızı ve inançlarımızı diri tutmaya devam ediyoruz. Bu inancın, kararnamenin sorunlarının aşılması ve üzerinde hiçbir tartışması olmayan kamu işçiliğimizin karşılığı olan haklarımızı elde etmenin önemli bir aracı olacağına inanıyoruz. Kamuda sürekli işçilik statüsünün sahip olması gereken tüm hakları amasız, fakatsız talep etmeye ve bu yolda yorgunluk bilmemeye kararlıyız” şeklinde konuştu.

Toplantı kapsamında ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Orhan Koç ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder birer selamlama konuşması gerçekleştirdi.