2018 yılı itibariyle Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlarda görevli yüz binlerce işçi 696 sayılı KHK ile 4 D'li işçi kadrosuna alındı. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gereği zorunlu emeklilik kapsamına alınan işçiler diğer kadrolu işçilerin aksine mağdur edildiler. Pandemi döneminde en ön safta mücadele eden 696 KHK'lı işçiler, cefakarca çalışmalarının karşılığı olarak, zorunlu emeklilik kapsamından çıkmak istiyorlar.

Bu konuda bazı Milletvekilleri'nin yazılı soru önergeleri olsa da henüz siyaset kanadından, iktidar veya muhalefet kesiminden işçileri heyecanlandıran herhangi bir açıklama yapılmadı. 

2 yıl boyunca Yüksek Hakem Kurulu (YHK) kararlarına tabi asgari ücretle çalışan ve büyük bir mağduriyet yaşayan sonrasında toplu sözleşmeye dahil edilen 4 D'li sağlık işçilerinin çilesi bitmek bilmedi.

696 KHK'lı işçiler yaşı, primi ve günü dolunca zorunlu olarak emekli edilirken, eski kadrolu işçilerde böyle bir durum söz konusu değil, yine açıktan atama yoluyla İŞKUR üzerinden aynı kadroda istihdam edilen işçiler için de böyle bir durum söz konusu değil. Kısacası; Aynı iş yerinde, aynı işi yapan, aynı statüde görev yapan işçiler arasında eşitsiz bir durum söz konusu. Bu konu Anayasa'nın eşitlik ilkesiyle de bağdaşmıyor. 

Pandemi koşulları da göz önünde bulundurulduğunda Sağlık Bakanlığı bünyesinde ki kurum ve kuruluşlarda görev yapan 696 KHK'lı işçilerin zorunlu emeklilik dayatması son bulmalıdır. İsteyen emekliliği dolunca ayrılışını yapar, isteyen çalışmaya devcam eder.. Tıpkı diğer işçiler gibi...

Ayrıca tayin ve becayiş konusunda da eski işçiler ve İŞKUR üzerinden gelen işçiler, tayin olurken, becayiş yapabilirken, 696 KHK'lı işçiler bu konuda da mağdur edilmektedirler.

Ajans Kamu adresimize sık sık ihbarda bulunan, mesaj ve mail gönderen 4 D'li işçilerin sorunlarını gündeme taşıdık. 

Buradan tüm siyasilere ve yetkililere duyurulur.

4 D'Lİ İŞÇİLERLE İLGİLİ SON DAKİKA GELİŞMELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

AJANS KAMU - ÖZEL HABER