Genel Merkezi Kocaeli’de olan A.Sağlık İş Sendikası, Ankara Genel Merkezli Konutsen ve Öztüm Tekstil Sendikalarının oluşturduğu ASENPRO’dan Kamu işçileri için çözüm önerisi yapıldı.

Açıklamada A.Sağlık İş Genel başkanı Bülent GÖKMEN, Konutsen Genel Başkanı Uğur GÖZEL, Öztüm Tekstil İş Genel Başkanı Mustafa AKYÜREK’inde Hazır bulunduğu açıklama Şu şekilde olmuştur.

Bilindiği üzere 2018 yılı itibariyle Kanun hükmünde Kararname ile farklı bir sistemle kadroya alınan taşeron işçileri, büyük moralle işlerinde çalışmaya devam ettiler. Her ne kadar enflasyona yenik düşen ücretler alsalar da 01 KASIM 2020 yılında gelecek olan diğer kadrolu işçilerle aynı haklara sahip olma imkanı onlardaki heyecanı arttırmıştır.

İlgili kanunda iş kollarının yine diğer kadrolu işçiler gibi asıl iş verenin iş kolunda olmasını beklemektedirler. Sizlerin de genelde dikkate aldığınız bazı konfederasyon ve sendikalar bu sistemin değiştirilerek yine kendi sendikalarının çıkarları doğrultusunda eski sistemde iş kolu tanımlamasının yapılmasını istemektedirler.

Bugünkü kaygılarımız ise bu sendika ve konfederasyonlara özel kanunlar çıkararak yetkileri bittiği halde kapatılmasınlar diye; diğer sendikalar gözardı edilerek, Resmi Gazetede yayınlanarak sadece bu sendikalara özel toplu iş sözleşmesi yetkileri verildiğini görmemizdir.

Tüm bunlar devam ederken İş Kur üzerinden 696 KHK ile kadroya geçen işçilerle aynı branş ve niteliklerde işe alınan ve kanun gereği asıl işverenin iş kolunda göreve başlatılan işçilerin olması da diğer işçi arkadaşlarımızca dikkatle izlenmektedir.

Sendikalar arasındaki bu mücadelenin asıl sebebinin aidat olduğunu düşünmekteyiz. Milyonlarca lira aidat toplayarak birçok şirketten daha güçlü olan, işçi çalıştırıp bazen de işlerine son verecek yapıya kavuşan bu sendikaların işçiye dönüp bakması ve biraz da olsa işçiyi düşünmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu yüzden iş kolu sistemini değiştirmek yerine aidat sisteminin değiştirilmesi, her işçi üyesi olduğu sendikaya aidat ödeyebilmesi daha büyük önem taşımaktadır. Bu durumda sendikaların hep daha fazla değil daha düşük aidat miktarları talep ederek ve daha fazla işçiye hizmet ederek çalışmalarına ve işçilerinde istedikleri sendikayı seçmekte özgürlüğünü eline almasını sağlayacaktır. Dayanışma adı altında üyesi olmadığı sendikaya 1 yevmiyesini ödemektense üyesi olduğu sendikaya belki yarım yevmiye vererek yarım günlük daha kazanç elde etmesine vesile olacaktır. (Memur Sendikaları sistemi buna örnek olabilir)

Yine kamu kurumlarına özel bir uygulama olarakta düşünülebilecek olan bu sistemde il ve kurum bazında toplu iş sözleşmesi hakkı verildiği takdirde, üyemi kaybediyorum korkusu taşıyan sendikaların üyelerine hizmeti arttırmasına neden olacak ve sendikaların sürekli yetki itirazı yaparak, iş kolu tespiti itirazları yaparak biribirileriyle rekabet edipte işçilerin hak ve zaman kaybı yaşamasına  sebep olamayacaklardır. Her ilde ayrı ayrı tis imzalandığı için biribirine itiraz etmekten sakınacakları kanısındayız.Nasıl Meslek Odalarının tekel olarak çalışmaları insanları rahatsız ediyorsa birtakım sendikaların bazı vasıfları kullanarak kendilerini tekel haline getirmeleri ve işçinin istemi dışında hareketlerini kısıtlayacaktır.


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığına çağrı yaparak; AİLE SENDİKALARI PROTOKOLÜ (ASENPRO) üyesi sendikalar olarak sizlerden isteğimiz  işçi arkadaşlarımızın hayallerinin birtakım sendikaların engeline takılmaması, İş kolu sistemi yerine aidat sisteminin ve il bazında, kurum bazında toplu iş sözleşmelerinin yapılması, ayrıca kadroya geçemeyen işçilerimiz için tis yapabilmenin önünün açılması yönünde düzenlemeler yapılmasıdır.