Çalışma Bakanlığı'ndan taşeron açıklaması.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, önceki gün Hürriyet Gazetesi 'ne röportaj verdi. Yeni dönem için ‘yeni sürüm istihdam paketi’ üzerinde çalıştıklarını ifade eden Bakan Selçuk, yeni dönem ile ilgili Hacer Boyacıoğlu 'nun sorularını yanıtladı. 

Binlerce kişiye yarım gün çalışma imkanı verilecek

Yeni sürüm kapsamı ile beraber istihdam paketi gelmesi daha çok özel sektör içerisinde binlerce kişi adına part time olarak iş imkanı verileceğini dile getirdi. Bu anlarda fesih kısıtlaması ile beraber bunların kaldırıldığını ve kadınların da bir bölümünün yarı zamanlı çalışma isteklerine karşılık siyaset içerisinde hangi maddeler ile meydana geleceğinin önümüzdeki günler içerisinde belli olacağını dile getirdi.

Teşviklerde sadeleşmeler meydana gelecek

Bu yıl içerisinde bitmesi beklenen istihdam paketleri ile beraber teşviklerin hepsi üzerinde sadeleştirmelere gidildiğini ama bu süreçlerde pandeminin meydana gelmesi ile 18 tane biri birine benzer olan paketlerin yer aldığını ve en efektli olan SGK içerisinde 5 puanlık indirim olmasını dile getirdi.

Taşeron tarafından gelen açıklama

Taşeron işçi olunduğu süreçler içerisinde 696 sayılı kanun ile beraber gelen kanun hükmü kararnamesi ile beraber eğer hükümler uygulanmazsa bu anlarda Hak İş'ten gelecek olan talepler doğrultusu ile beraber son nokta koyuldu. Konu hakkında; '' Kararnamenin normal şartlarda mayıs ayı itibari ile yürürlüğe girmiş olduğu ve kısmen uygulama hayatına başlanmasının yanı sıra kamuda uygulanmasının da bir ihtimal olduğu.'' dile getirildi.

Taşeron neden uygulanmasın

Taşerondan kamuya geçen işçilerle ilgili kararname hükümlerinin uygulanmaması yönünde Hak-İş’ten gelen talepleri de değerlendiren Bakan Selçuk, “Zaten o kararname mayısta yürürlüğe girdi. Sendikalar da o zaman bir şey söylemedi, kısmen uygulamaya girdi. Şimdi niye kamuda uygulanmasın, bizim öyle bir beklentimiz yok” ifadelerini kullandı.

2020 yılı için TİS kararı bekleniyor

2018 yılı içerisinde imzalanması gerçekleşmiş olan YHK kararı artık bu sene içerisinde son buluyor. 1 kasım tarihi ile geçilecek yeni dönem için hazırlıklar devam ediyor. 1 kasım ve daha öncesinde yer alan toplu sözleşmelerin başlaması adına harekete geçilecek. İşçilerde meydana gelen 4 + 4 lük sistem ile beraber enflasyon üzerinde meydana gelen seyyanen ile 1000 TL değerinde zamlar da bekleniyor.