696 sayılı Kanun Hükmüne Kararname (KHK) ile merkezi kurumlarda kadroya geçen işçilerin mali ve sosyal hakları; süresi en sona erecek olan Yüksek Hakem Kurulu kararları esas alınarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 12 Nisan 2018 tarihinde ilan edilen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ile belirlenmişti.

Hali hazırda 696 KHK’lı işçilere uygulanmakta olan bu TİS’in yürürlük süresi, merkezi kurumlar için 31 Ekim 2020’de doluyor.

Bu tarihler sonrası için taşerondan kadroya geçen işçilerin durumuna ilişkin yer yer kafa karışıklığı yaşandığı görülüyor.

Peki merkezi kurumlardaki 696 KHK’lı işçiler, 31 Ekim 2020’den sonra hangi TİS hükümlerin tabi olacaklar?

696 sayılı KHK kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçiler, 31.10.2020 tarihinden sonra sendikaya üye olarak veya dayanışma aidatı ödeyerek işyeri/işletmede uygulanan toplu iş sözleşmesinden yararlanabilecekler mi?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü, TES İŞ Sendikası’nın talebi üzerine verdiği cevabi yazıda, bu hususları açıklığa kavuşturdu.

Buna göre 696 sayılı KHK kapsamında kadroya geçen sürekli işçiler, 31/10/2020 tarihinden sonra yetkili sendikaya üye olarak veya dayanışma aidatı ödeyerek, işyerinde/ işletmede uygulanmakta olan Toplu İş Sözleşmesinden yararlanabilirler. 

Bakanlığın yazısı şöyle: