Genelgeye tepki gösteren 4 D'li kamu işçileri, bu yanlıştan bir an önce dönülmesini ve toplu sözleşme ile imza altına alınan yasal haklarının genelge ile bertaraf edilmemesini istiyor.

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün il sağlık müdürlüklerine gönderdiği 24 Eylül 2021 tarihli genelge ile sağlık işçilerinin gece vardiyası için aldıkları yüzde 35 oranındaki fazla mesai zammı ve vardiya saatleri değiştirildi. Özellikle pandeminin ağır yükünü omuzlayan sağlık işçileri, yayımlanan bu genelge ile adeta çileden çıktı. 

Ajans Kamu adresimize yüzlerce mail ve mesaj gönderen işçiler, ''Bakanlık hiç mi demiyor, ‘Ben bu işçiyi gece 11-12’de eve gönderdiğim zaman bu işçinin can güvenliği ne olacak?’ Bu genelge büyük bir yanlışlık söz konusudur. Sağlık Bakanlığı bu hatasından bir an önce dönmeli, yetkililer bu konuda harekete geçmelidir.'' ifadelerini kullandılar.

8 Eylül 2021 tarihinde, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde TÜHİS ile 17 No'lu iş kolunda yetkili Öz-Sağlık İş sendikası arasında imzalanan toplu sözleşmede yer alan akşam 20:00’den sabah 06:00’ya kadar çalışan işçilerin alması gereken yüzde 35 gece zammı maddesi, genelge ile yok sayıldı. Genelgeyle vardiya saatleri de değiştirilerek, sağlık işçilerinin 7,5 saati aşmayacak şekilde üç vardiya halinde çalıştırılması öngörüldü.

Mevcut haliyle çalışanları mağduriyete sürükleyen genelge ile çalışma barışı ve iş huzuru bozulacağa benziyor.

2021 yılı Ocak ayından itibaren geriye dönük ayları da kapsayan bir toplu iş sözleşmesi imzalandı. Bakanlık bu toplu sözleşmeye imza attı. Hemen akabinde kendi imzaladığı toplu iş sözleşmesinin 23. maddesini adeta yok sayarak bu genelgeyi yayımladı ve yüzde 35 zammının kesilmesine yönelik, ilgili genelge 81 ilde hastanelere gönderildi. Genelgeye uygun hareket etmeyen kurum amirlerinden, eski sistem uygulanırsa rücu edileceği belirtildi. 

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

17 No'lu iş kolunda yetkili ve yetkisiz diğer tüm sendikalar çeşitli basın açıklamaları gerçekleştirdiler. Bakanlık düzeyinde üst düzey görüşmeler gerçekleştiren sendika Genel Başkanları, sorunun çözümü noktasında hayli çaba sarf ediyor. Yüz binlerce 4 D'li işçi yazının geri çekilmesine yönelik sosyal medyayı salllamaya hazırlanıyor! Daha önce haftalarca sosyal medya gündeminden hiç düşmeyen 4 D'li işçiler, şayet sosyal medyada eylem gerçekleştirirse ülke gündemi bir anda değişebilir.