2 Nisan 2018 tarihinde kamuda taşerondan kadroya alınan yüz binlerce işçinin merakla beklediği toplu sözleşme süreci yaklaşıyor. 

Bazı sendikalar sessizliğini korurken bazı sendikalarda çalışanların iş kollarının kendi talepleri doğrultusunda düzenlenmesini istiyor. Bu konuda başı çeken Hak-İş Konfederasyonu çalışanların yardımcı iş kollarından TİS'e edilmesi yönünde üst üste açıklamalar yapıyor. 

Burada en önemli soru şu! Hak-İş Konfederasyonu'nun 4 D'li işçileri asıl iş kolları üzerinden toplu sözleşmeye dahil edecek bir sendikası yok mu?

Tabi ki var. Öz Sağlık-İş sendikası asıl kolu üzerinde yetkili ve etkili Hak-İş'e bağlı bir sendika. Peki o zaman Hak-İş sendikası neden bu işçilerin yardımcı iş kollarında kalmasında ısrar ediyor? Eğer işçiler asıl iş kolundan Öz Sağlık-İş sendikasına üye olurlarsa Hak-İş'e bir zararı mı dokunacak ya da Mahmut Arslan'a bir etkisi mi olacak bilinmiyor!

Diğer taraftan işçiler şayet yardımcı iş kolundan mı yoksa asıl kolundan mı TİS'e dahil olsalar daha avantajlı olur? Tabi ki asıl kolundan toplu iş sözleşmesine dahil olmak işçiler için çok büyük bir avantaj ve bu durum işçilerin yararına. 

O halde böylesi bir durumda Hak-İş sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan'ın yardımcı iş kolları üzerinde ki ısrarına çalışanlar da pek anlam veremediler. 

Özellikle 2 Nisan 2018 tarihinde yetki alabilmek için 696 sayılı KHK'lı işçileri üye olarak gösteren fakat toplu sözleşmeye dahil edilmemesine herhangi bir tepki göstermeyen Hak-İş sendikası, neden 2 Nisan 2018 tarihinde sesini yükseltmedi, herhangi bir itirazda bulunmadı? Doğrusu biz de merak ediyoruz.

Yanı sıra Türk-İş sendikasının da böylesi kritik bir süreçte sessizliğe bürünmesi işçileri hayli derinden üzdü. Türk-İş'e bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Toy'un da resmi twitter hesabından son günlerde 696 sayılı KHK'lı işçilerin twitter etkinliklerine sadece twit atmak suretiyle destek olduğu, Genel Başkan Ergün Atalay'ın bu konuda bir açıklama yapması beklenirken neden sessizliğe büründüğü, Türk-İş'in neden sesinin çıkmadığı en çok merak edilen konuların başında geliyor.

Önümüzde 1 Kasım itibariyle toplu sözleşmeye geçişi yapılacak olan işçiler için hayati önem arz eden bir konu var. İşçiler üst üste hemen hemen her gün twitter'da 70 - 80 binleri bulan hashtagh çalışması yaparken, diğer yandan da bazı sendikalar işçilerin bu tag çalışmasına misilleme yaparak, işçilerin yardımcı iş kolları üzerinden toplu sözleşmeye dahil olmasını istiyor.

Burada yorumu işçilere bırakıyoruz..

YORUMLARINIZI HABERİN ALTINA YAZARAK KONU HAKKINDA Kİ GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞABİLİRSİNİZ