696 sayılı KHK ile kamuda istihdam edilen işçilerin yıllardır yaşadıkları mağduriyetlerine bir yenisinin eklenmemesi adına son günlerde kamuoyunda büyük yankı uyandıran ve Türkiye gündemine damga vuran sosyal medyada etkinlik çalışmaları düzenleyen 4 D'li işçiler, asıl iş kollarına girme konusunda kararlı bir tutum sergilerken, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan yardımcı iş kollarıyla ilgili açıklamalarına bir yenisi daha ekledi. Bugün 45. Kuruluş yıldönümü programı kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Genel Başkan Mahmut Arslan'ın açıklamaları şu şekilde;

“İşçi İradesini Esas Alan Yaklaşımları Savunmaya Devam Edeceğiz”

696 sayılı KHK ile ilgili son gelişmelere de değinen Arslan, bazı bürokratların HAK-İŞ Konfederasyonu’nun bugüne kadar ortaya koyduğu talep, eleştiri ve itirazları yok sayarak, aceleci bir tutum içine girdiklerini söyledi.  Arslan, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da olması gereken adil, hakkaniyetli ve işçi iradesini esas alan yaklaşımları savunmaya devam edeceğiz. Bundan dolayı gelecek olan her türlü sıkıntı, sorun ve bedeli ödemeye de kararlıyız” dedi.

“1 Kasım’a Kadar Mücadele Edeceğiz”

2017 Aralık ayından itibaren iş kolu değişikliğiyle işçilerin rızaları dışında sendikalarından koparılmaları sorununu her platformda gündeme getirdiklerini, gelişmeleri her aşamada kamuoyuyla ve emekçilerle paylaştıklarını hatırlatan Arslan, sorunun çözümü için Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere, bakanlıklara ve TBMM bulunan bütün komisyonlara ayrıntılı bir rapor sunduklarını ifade etti. 

Arslan, işçilerin iradelerini yok sayan, bir kısım yasal düzenlemeleri gerekçe göstererek işçilerin yıllardır örgütlü olduğu sendikalardan kanun zoruyla başka sendikalara üye olmalarını sağlayan düzenlemeye karşı çıktıklarını ifade ederek, “İşçilerin özgür iradeleriyle bulundukları sendikalardan ancak kendileri istifa edip başka sendikalara üye olurlarsa buna saygı gösteririz. Ama iş kollarının otomatik olarak değiştirilerek işçilerin kendi iradelerinin dışında kanun zoruyla başka sendikalara üye yapılmış olmasını prensip olarak kabul etmiyoruz. 1 Kasım’a kadar da bu kararlılığımızı, ısrarımızı devam ettireceğiz. Mesele sendikalarımıza, üyelerimize yapılan müdahaledir, bizim itirazımız bunadır” şeklinde konuştu.

“Kamuoyunda Farklı Algı Oluşturuyorlar”

Son zamanlarda özellikle medya üzerinden HAK-İŞ'in talepleriyle ilgili kamuoyunda farklı algıların oluşturulduğuna dikkati çeken Arslan, “Asıl iş, yardımcı iş tartışması bitti. Kamu kurum ve kuruluşlarının sürekli işçi kadrolarında çalışan işçilerin tamamı zaten kendi alanlarında asıl işte çalışmaktadır.

Bugün tartışılan konu, sendikalarımıza yapılan müdahaledir. Kararname ile sendikalarımızın üyelerine yapılan müdahaledir ve sendikalarımızın üyelerinin bir çırpıda iş kolları değiştirilerek sendikalarımızın içerisinin boşaltılması mücadelesidir. Bizim itirazımız bunadır. Bütün bunlara rağmen sonuna kadar bu itirazımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

1 Kasım tarihine kadar gerekli düzenlemelerin yapılmaması durumunda HAK-İŞ Konfederasyonu olarak mücadeleye devam edeceklerini hatırlatan Arslan, “Oturup ağlayacak, eyvah diyecek halimiz yok. Mücadeleyi o noktadan yeniden başlatacağız. 1 Kasım’a kadar taleplerimiz beklentilerimiz ve bizim arzu ettiğimiz düzenleme yapılmazsa mevcut durumla ilgili durumu gözden geçirerek mücadelemizi bıraktığımız yerden daha ileriye nasıl taşıyacağız bunun kavgasını vereceğiz” diye konuştu.

Arslan’dan Çalışma Bakanlığı’na Çağrı

1 Kasım öncesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na çağrıda bulunan Arslan “Kanun zoruyla üyelerimizin başka sendikalara üye olması konusundaki yaklaşımınızdan vazgeçin. Torba yasa bugün mecliste görüşülüyor, bu kararnameye bir ilave yapılarak bu konudaki bizim taleplerimiz dikkate alınmalı. Adil, hakkaniyetli, sendika özgürlüğüne zarar verilmeyecek bir düzenlemenin yapılmasını bekliyor ve istiyoruz. Bunun gerçekleşmemesi durumunda ortaya çıkacak sorunların ve sıkıntıların sorumlusu HAK-İŞ olmayacaktır. HAK-İŞ bütün bunlara rağmen mutlaka ya bir yol bulacak, ya bir yol açacak ve bu arkadaşlarımızın sendikalarımızdan koparılmaması için yeni bir mücadele başlatacaktır” diye konuştu.