Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız, toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldız'ın açıklamaları şu şekilde;

“Teklifimizle Bakanlık Teklifi Arasında Fark Var”

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak TÜRK-İŞ Konfederasyonu ile birlikte ortak bir müzakere sürecini başlattıklarını anımsatan Yıldız, “Müzakere sürecinin Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Bakanımız ikinci kez bizimle toplantı yaptı, kendilerine teşekkür ediyoruz. Bizim teklifimiz ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bugün başlangıç olmasını umduğumuz teklifi arasında önemli bir fark vardır. Ama biz bunu müzakerenin başlangıcı olarak görmek istiyoruz. Bütün Türkiye’nin beklediği bu müzakere sürecinin TÜRK-İŞ Konfederasyonu ile beraber yürüttüğümüz ortaklıkta bu birlikteliğin önemli yararlar getireceğini umuyoruz” dedi.

“Makul Noktalarda Müzakeremizi Sürdüreceğimize İnanıyoruz”

Bakanlığın teklifini düşük olarak değerlendiren Yıldız, “Bugün en düşük ücretli olarak belirtilen 3 bin 677 liraya denk gelen ücretin çok düşük olduğunu söylemek lazım. Arada ciddi bir fark var. Bu haliyle bile değerlendirilemeyecek bir noktadayız. Ama bugün bizim odaklandığımız nokta taban ücret üzerine oldu. Bütünüyle ilgili bir değerlendirme yapılmadı. İnşallah bayramdan sonra Bakanlığımızın ayrıntılı olarak teklifimize karşılık kapsamlı bir değerlendirme yapacağını umuyoruz. TÜRK-İŞ Konfederasyonu ile birlikte yine teklifi değerlendirip birlikte yolumuza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“İşçinin Geçinebileceği Bir Ücret İstiyoruz”

TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in tüm kamu işçilerinin en düşük brüt ücretinin öncelikle 4 bin 800 liraya yükseltilmesini istediğini ve 2021-2022 için ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylar için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talep ettiğini bildirdi. Bakanın brüt 3577-3750 lira ücret alanlara 100 lira, 3750-4000 liraya kadar ücret alanlara 60 lira seyyanen zam teklif ettiğini söyleyen Ağar, birinci 6 ay için yüzde 9, ikinci altı ay için yüzde 5 artı enflasyon farkı şeklinde teklifte bulunduğunu ifade etti. 

Ağar, “İşçi heyeti olarak taleplerimizi sunduk. Bundan sonraki süreçte Kamu İşveren Heyeti’nden geri dönüş bekliyoruz. Onların geri dönüşüne göre süreç hızlanır. Biz işçinin geçinebileceği bir ücreti almasını istiyoruz. Diyaloğa hazırız. Kamu İşveren Heyeti ile ortak bir noktada anlaşacağımızı düşünüyoruz. En güzel toplu iş sözleşmesi masada biten sözleşmedir. Amacımız, sözleşmeyi uzlaşıyla masada imzalamak” ifadelerini kullandı.