Yüz binlerce çalışanın mali ve sosyal haklarına etki edecek olan 2021 yılı toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı. 

Bu yıl 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen 4 D'li işçileri de kapsayacak olan toplu sözleşmede birbirinden önemli maddeler yer alacak.

1- Bu haklar arasında en önemlileri 696 sayılı KHK ile kamuda istihdam edilen işçilerin önündeki en büyük engel olan zorunlu emekliliğin kaldırılması. 

2- Tayin ve becayiş konusunda sorunların çözülmesi ve 696 KHK'lı işçilere tayin-becayiş haklarının verilmesi yer alıyor. 

3- Ayrıca 696 sayılı KHK ile kadroya alınan ve açıktan atama yoluyla İŞKUR üzerinden istihdam edilen işçilerin düşük olan günlük yevmiyelerinin yükseltilmesi en önemli talepler arasında.

4- Mali ve diğer sosyal haklarda da önemli iyileştirmelerin yapılması bekleniyor. Mesai yapan işçilerin mesai ücretlerinde ki eksiklikler de gündeme getirilecek.

5- Günlük brüt çıplak ücretlerde iyi bir oranda artış bekleniyor. Birinci yıl ve ikinci yıl, ilk ve ikinci 6 aylık zamlarda gözle görülür bir artış yapılması bekleniyor.

6- Toplu Sözleşmede en önemli beklentilerden biri de ilave tediyelerin dışında, yılda 2 kez ödenen 30+30 toplamda 60 gün olan ikramiyelerin 60 günün üzerine çıkarılmasıdır. Ayrıca ilave tediye ödemelerinin de eski kadrolu işçilerle aynı oranlara yükseltilmesi bekleniyor.

7- Sağlık alanında görev yapan ve pandeminin adeta kahramanı olan sağlık çalışanı işçilere ek ödeme verilmesi çalışanların en büyük beklentileri arasında yer alıyor.

8- Sosyal yardımlarının, giyim yardımının, evlenme, doğum ve ölüm gibi yardımlarının mevcut enflasyon ile orantılı olarak arttırılması bekleniyor.

9- Ayrıca Üniversite ve Yüksekokul mezunu işçilerin ücretlerinde mezuniyet durumuna göre artış sağlanması talepler arasında yer alıyor.

10- Diğer önemli bir hususta kıdem farkı yani 10-15 yıl çalışan bir işçiyle, işe yeni giren bir çalışanın maaşının eşit olmasının haksızlık olduğu hususunda çalışanların beklentileri ön planda yer alıyor.

11- Yine diğer önemli bir madde de ek ödeme konusu. Mevcut haliyle ilk yıl 810 TL, ikinci yıl 888.73 TL olarak ödenen, ek ödemelerde önemli bir artış yapılması bekleniyor.

12- Mecvut ceza cetvelinde de iş disiplinine uymayan hallerle ilgili işçi lehine önemli düzenlemeler yapılması beklentiler arasında yer alıyor.

Önümüzde ki günlerde yapılacak olan toplu sözleşme görüşmelerine dair en son gelişmeleri anlık takip etmek için lütfen tıklayınız.