İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün 14.10.2021 tarih ve 46363 sayılı yazısına istinaden görüş veren Sağlık Bakanlığı, Bakan Adına Daire Başkanı Erkan Çavuşoğlu imzası ile 19.10.2021 tarih ve 46363 sayılı yeni bir yazı yayınladı.

İstanbul ölçeğinde üçlü vardiya sisteminin yol açabileceği sıkıntıların dile getirilip görüş istendiği yazıya karşılık görüş bildiren Sağlık Bakanlığı yazısında;

“… 4857 sayılı İş Kanunu ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile Bakanlığımız adına TÜHİS ile yetkili Sendika olan Öz Sağlık- İş arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesinin Vardiyalı Çalışma başlığı altında düzenlenen 21 inci maddesi çerçevesinde İşveren vekili olan İl Sağlık Müdürlüğünüzce toplu sözleşmede belirtilen esaslara uygun olarak iliniz genelinde belirtilen pozisyonda çalışan personelin sayısı ile adil ve dengeli dağılımının da gözetilmesi suretiyle iki yada üç vardiya şeklinde düzenlenebileceği, vardiya sistemi dışındaki uygulamanın ise 23/09/2021 tarihli ve E.4359 sayılı yazımızdaki usul ve esaslar çerçevesinde sürdürülmesi hususunda bilginizi ve gereğini rica ederim” denildi.

TÜRKİYE GENELİNDE EMSAL TEŞKİL EDECEK

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin olarak iletilen sorunlara karşılık Sağlık Bakanlığı tarafından verilen görüş yazısı Türkiye genelinde emsal teşkil edecek.

İl Sağlık Müdürlükleri’nin Sağlık Bakanlığı’na işçi çalışma esasları ve vardiya konusunda görüş sormaları halinde İstanbul için verilen görüşün aynısının diğer iller için de verileceği açıklandı.

Sağlık Bakanlığı tarafından Bakan Adına Daire Başkanı Av. Erkan Çavuşoğlu imzası ile verilen görüş, çalışanların kafasını iyice karıştırdı. Yazıya göre; iki yada üç vardiya şeklinde düzenlenebileceği belirtildi fakat yazının her iki çalışma şeklinin de geçerli olabileceğini ifade etmesi, kimi kurumlarda mağduriyetin devam edeceğini gösteriyor.

MASAYA YUMRUK VURMA ZAMANI

4 D'li kadrosunda kamuda görev yapan işçiler, bir yazıyla çalışma huzurumuz bozuldu, düzenleme diye ifade edilen diğer bir yazıyla ise kafamız iyice karıştı. Türkiye'nin en büyük 3. sendikası olan yetkili sendika Öz Sağlık-İş çıkıp masaya yumruğunu vursun, biz eski düzenlemenin devam etmesini istiyoruz. Yayımlanan yeni görüş yazısına göre, Kurum amirlerinin insiyatifi söz konusu, buna göre her kurum kendince kararlar alacaktır. Kimi kurumlar ise; Yeni düzenlemede ısrarcı olacaktır. Bizler eski düzenin devam etmesinden tarafız. Yetkili sendikanın masaya yumruğunu vurma zamanı gelmiştir. Yüz binlerce işçi, şimdi Öz Sağlık-İş'ten bu konuda kesin ve net bir hamle bekliyoruz, şeklinde açıklamalarda bulundular.

Sağlık Bakanlığı tarafından verilen görüş: