Kocaeli'de Sağlık Bakanlığı bünyesinde ki kamu hastanelerinde taşeron Veri Giriş Personeli olarak işe başlayan ve 2 Nisan 2018 tarihinde KHK ile kadroya geçen işçilere, kadroya geçerken mevcut koşullarıyla geçileceği belirtildi.

Mevcut koşullar ise; “Asgari Ücret + %4 + Mezuniyet Farkı“

Mezuniyet Farkı ise; “Lise: +%9,40, Önlisans:+%14,40, Lisans:+%19,60“

Bu çerçevede kadroya geçen işçiler, ilk etapta bu şekilde maaşlarını aldı. Fakat, 01.01.2019 tarihi itibari mezuniyet farkları kesintiye uğradı ve işçiler maaşlarını bugüne kadar hep kesintili olarak aldı.

2019 yılında birçok ilde mezuniyet farkları için yerel mahkemelere dava açıldı. Temyize giden davalar işçilerin lehine sonuçlandı ve çalışlanlar bu davalarını kazandı. Açılan bu davalar ise Yargıtay 22. Hukuk Dairesine gönderildi. Kasım ayının ilk haftasında bu davalar onandı ve kabul edildi. Yalnız 1 hafta sonra bu davalar 9. Hukuk Dairesine gönderildi ve ret kararı alındı. Bu sonuçla yerel mahkemelere geri gönderildi. Gerekçe olarak sözleşmelerdeki eğitim farklarının  “ …….“ boşluk olması şeklinde açıklandı. 

Hastanelerde özveri ile görev yapan işçilerde 2-3 ay önce bu temsil davalara istinaden toplu şekilde dava açtılar. Şu an açılan tüm bu davaların sonucu meçhul durumda! 

Yargıtay kararı uyarınca, bazı yerel mahkemeler, davaları reddettiler. İstinaf sınırının altında kalan, tutarlar için Bölge Adliye mahkemesine başvurulamayacağından; İleride Yargıtay görüş değiştirse bile söz konusu kararlar kesin olduğundan, başvuran işçiler maalesef hak kaybına uğramış olacaktır.

Bu durumda; tüm Kocaeli ve Türkiye’deki Veri Giriş Personellerinin büyük bir mağduriyet yaşayacaktır.

Çalışanlar gerek İl Sağlık Müdürlükleri, gerek Sağlık Bakanlığı ve gerekse de Adalet Bakanlığı'nın bu konuda mağduriyet yaşayan işçilerin sorunlarını çözmesini bekliyor. 

Kamuda uzun yıllar asgari ücretle çalışan, özellikle de pandemi sürecinde özveriyle en ön safta mücadele eden veri giriş personelleri yaşadıkları bu mağduriyetin sona ermesini, hak kaybının telafisini istiyorlar.