SAĞLIK BAKANLIĞI İLE ÖZ SAĞLIK-İŞ SENDİKASI ARASINDA TOPLU SÖZLEŞME İMZALANDI 

Sağlık Bakanlığı’nda çalışan yaklaşık 175 bin sağlık işçisi adına işveren sendikası TÜHİS ile Sendikamız Öz Sağılık İş arasında bir süreden beri yürütülen toplu iş sözleşmesi müzakereleri anlaşma ile sonuçlandı.

Sendikamız Genel Başkanı Devlet Sert ile TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek tarafından imzalanan toplu iş sözleşmesi ile 175 bin sağlık işçisi haklarına kavuşmuş oldu.

MALİ HAKLAR
Günlük en düşük yevmiye:
2021 Yılı İkinci altı ay için %5 ücret zammı eklenmiş haliyle en düşük günlük yevmiye 160,71 TL/Gün oldu.
En Düşük Hizmet Primi:
2021 Yılı İkinci Altı ay için 626,76 TL/Ay oldu.
Sosyal Yardım:
2021 Yılı İkinci Altı ay için %5 zam eklenmiş haliyle 499,83 TL/Ay oldu.
Meslek-Risk Tazminatı:
2021 Yılı İkinci Altı ay için %5 zam eklenmiş haliyle, Şoför: 2,79 TL/Gün  Ambulans Şoförü: 5,59 TL/Gün oldu.  
Yemek Yardımı:
2021 Yılı İkinci Altı ay için %5 zam eklenmiş haliyle 15,27 TL/Öğün oldu.
İş Sağlığı ve İş Güvenliği (TL/ Fiilen Çalışılan Gün):
2021 Yılı İkinci Altı ay için %5 zam eklenmiş haliyle 2,80 TL/Gün oldu.
Giyim Yardımı (Eylül Ayında Ödenecek):
2021 Yılı için giyim yardımı 346,45 TL/Yıl oldu.
Evlenme Yardımı:
2021 Yılı İkinci Altı ay için %5 zam eklenmiş haliyle 282,81 TL oldu.
Doğum Yardımı: 2021 Yılı İkinci Altı ay için %5 zam eklenmiş haliyle 141,38 TL oldu.
Kreş ve Çocuk Bakım Yardımı: 2021 Yılı İkinci Altı ay için %5 zam eklenmiş haliyle 9,98 TL/Ay oldu.
Analık Yardımı:
2021 Yılı İkinci Altı ay için %5 zam eklenmiş haliyle 14,86 TL/Ay oldu.
Ek Ödeme: 2021 Yılı için 1.109,14 TL/Yıl oldu.
İşe Gidiş Dönüşün Sağlanması (Belediye Rayiç Bedeli Olmayan Yerler İçin):
2021 Yılı İkinci Altı ay için %5 zam eklenmiş haliyle net 106,29 TL/Ay oldu.
İşletme Toplu İş Sözleşmesi Kapsamında,  Sendika Üyesi İşçilere Her Tam Hizmet Yılı için 7,00 TL/Ay Hizmet zammı ödenecektir. KHK ile Daimî İşçi Kadrosuna Geçirilen İşçilerin Kıdeme Esas Yıl Başlangıcı 02.04.2018 olacaktır. (Örn: 3 yıllık hizmeti olan bir işçiye 3*7=21 TL/Ay ödenecektir.)

ENFLASYON FARKI
Enflasyon oranının yüzde 5’i aşması halinde, aşan kısım 2. yıl birinci altı ayın ilk gününden (01.01.2022) itibaren uygulanacaktır.

İMZALAR ATILDI
TÜHİS Genel Merkezi’nde düzenlenen imza törenine Genel Başkanımız Devlet Sert, Genel Başkan Yardımcılarımız Mustafa Özüpek, Süleyman Doğan, Tuba Gülpembelioğlu, Yavuz Aksanoğlu ve TİS Uzmanımız Emre Kılıç, TÜHİS adına Genel Sekreter Adnan Çiçek, Genel Sekreter Yardımcıları Hasan Yılmaz, Şerefettin Güler ve Ahmet Karaderili, Sağlık Bakanlığı adına ise Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Diğer Hizmet Sınıfları Atama Daire Başkanı Av. Erkan Çavuşoğlu, Analiz Daire Başkanı Yusuf Kara, Kadro ve Terfi Daire Başkanı Zabit Melikoğulları, Mali Hizmetler Uzmanı Ali Sait Ataç ve TİS uzmanı Melih Özaydın katıldı.

ÖZ SAĞLIK-İŞ GENEL BAŞKANI DEVLET SERT:

“EN İYİ SÖZLEŞME MASADA BİTEN SÖZLEŞMEDİR”
“Öncelikle Sendikamız adına TUHİS ve Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Gerçekten güzel bir mücadeleyle bu noktalara gelindi. Ufak tefek hararetli tartışmalar yaşansa da, masada biten sözleşme her zaman iyi bir sözleşmedir. Sahada karşılaştığımız ufak tefek sorunlar oluyor, ancak bunları da sağ olsun bürokrat arkadaşlarımızla çözmeye çalışıyoruz. 

Muğlak olan şeyleri net olsun diye biz talep ettik. Bazıları kabul gördü, bazıları görmedi. Bunu anlayışla karşılıyoruz. Ben hem TÜHİS Genel Başkanımıza, Genel Sekreterimize, ekibine, Sağlık Bakanlığı bürokratlarına ve Sendikamız ekibine uzun uğraşlar sonucu imzalanan toplu iş sözleşmesi için teşekkür ediyorum. Allah hayırlı uğurlu eylesin.

SAĞLIK BAKANLIĞI YÖNETİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DİĞER HİZMET SINIFLARI ATAMA DAİRE BAŞKANI AV. ERKAN ÇAVUŞOĞLU: 
“ALINAN HAKLAR ÇERÇEVESİNDE İŞÇİLERİN ÇOĞUNLUĞU ALLAH RAZI OLSUN DİYECEKTİR”

“Toplu sözleşme süreci zordur. Sendikacı arkadaşlar bunu biliyorlar. Ben hiç unutmam babam işçiydi, eve sözleşme kitapçığıyla gelirdi, borçlarımız odluğunda da toplu sözleşme imzalandı borçlarımızı ödedi derdi. İnşallah işçilerde bu sözleşmeyle o sıcaklığı yaşarlar. Aldıkları haklar çerçevesinde çoğunluk Allah razı olsun der diye düşünüyorum. 
Sizin de bize verdiğiniz destekler çerçevesinde bu işi sonlandırdık, herkese teşekkür ediyorum. Masada bağrışma olur, kızma olur, küsme olur bunlar toplu sözleşmenin tabiatında var diye düşünüyorum. Sürç-i lisan ettiysek affola”.

TÜHİS GENEL SEKRETERİ ADNAN ÇİÇEK:
“İŞÇİ SAYISI BÜYÜK AMA DEVLETİMİZ BU MALİ YÜKÜN ALTINDAN KALKACAK KUDRETTEDİR”

“ Sağlık Bakanlığı’nda Öz Sağlık-İş Sendikamızla beraber 2. Dönem sözleşmemizi bugün imzalamış olacağız. Her şeyden önce emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkürlerimizi sunmak isterim. 
Toplu sözleşme süreci zor bir süreçtir. Burası kamu kuruluşu, kamu kuruluşunda biz hepimiz kanunlara, yönetmeliklere uymak zorundayız. Böyle bir yükümlülüğümüz var. Dolayısıyla bunları hep bir araya getirip buna göre karar vermek zorlaşıyor ama en iyi sözleşme iş yerlerinde yazıldığı gibi uygulanabilen sözleşmedir. 

Bir sözleşme iş yerinde yazıldığı şekilde uygulanmıyorsa siz oraya ne yazarsanız yazın hiçbir anlam ifade etmez. Biz bu sözleşmeyi uygularken aynı zamanda kanunlara yönetmeliklere, tüzüklere uymak zorundayız. Çerçeve protokolüne göre hazırlanan bu toplu iş sözleşmesinin mali hükümleri Sağlık Bakanlığı’mıza çok önemli bir maliyet getirmektedir. Bunun bilincindeyiz. Çünkü büyük bir çoğunluk arkadaşımızın ücretleri asgari ücret seviyesindeydi, sosyal yardımı, ikramiyesi doğru dürüst yoktu ama bugün itibariyle 3 bin 550 liralık bir asgari ücret seviyesindeki bir arkadaşımızın maaşı önce 4 bin 100 liraya çekildi, onun dışında yüzde 12 zam verildi, ikinci altı ay geldi yüzde 5 zam kondu. Bu yaklaşık 600 liralık iyileştirme ikramiye de yansıdığı zaman yüzde 30 da oradan gelir. Prim de var yüzde 10 rakamında. Ücrete bağlı artışlara bakıldığında sırf burada bin liraya yakın iyileştirme söz konusu. Onun dışında sosyal yardımlar ve diğer haklarda artış var. Tabi rakam büyük, bu Sağlık Bakanlığı’na çok büyük bir yük getirecektir. Devletimiz bu mali yükün altından kalkacak seviyededir.

Bunu bir şekilde karşılar, burada sıkıntı yok. Bizim tek temennimiz pandemi sürecinde emeği geçen sağlık işçisi kardeşlerimiz önemli görevler üstlendiler. Onlara buradan şükranlarımı sunuyorum. 
Herkes görevini layıkıyla yaparsa, işler çok daha iyi bir noktaya gider. Bu sözleşmenin bu anlamda ülkemize, devletimize, milletimize, Bakanlığımıza, sendikamıza ve çalışan işçi kardeşlerimize, emeğiyle geçinen kardeşlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz, Allah hayırlı uğurlu etsin.”