Taşeron işçilerin aylardır beklediği karar sonunda Resmi Gazete'de yayımlandı. İş dünyasında çok fazla sayıda ince düzenleme yapılmasını gerektiren karar sonrası gözler kararın etkilerine yöneldi. Taşeron işçilerin sorunlarıyla ilgili araştırmalar son dönemde giderek artmıştı. Taşerona dair müjdeli haber Resmi Gazete'de yayımlandı! Taşeron işçilerin merakla beklediği haberin detaylarını sizler için araştırdık...

22 Eylül 2020 Tarihli ve 31252 Sayılı Resmi Gazete ile yayımlanan İşkolu Tespit Kararları(No:2020/96,97) bağlamında taşeron işçilerin çok uzun bir süredir beklemekte oldukları karar yürürlüğe girmiş oldu. Taşeron işçilerin büyük bir sabırla beklemekte oldukları düzenleme dahilinde iş kolu alanında uzun süredir dile getirilen çok sayıda önemli düzenleme hayata geçirildi.

Resmi Gazete ile yayımlanan 2152 sayılı kanun çerçevesinde iş kolu düzenlemeleri ile sağlık bünyesi kapsamında hastanelerde çalışmakta olan taşeron işçiler için önemli düzenlemeler getirildi.

DİĞER İŞ KOLLARI İÇİN YENİ DÜZENLEME NE ZAMAN GERÇEKLEŞTİRİLECEK?

Kadroya geçmek için hak kazanan işçiler iş kolu hakkında gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve yaşanan sorunlar için anlaşmazlıkların çözülmesini umuyorlar. Sendikalar yaşanan süreç içerisinde konuya ilişkin hala olumlu veya olumsuz olarak net bir açıklamada bulunmazken işçiler ise sabırla süreçte yeni düzenleme için beklenen müjdeli haberin verilmesini ve yürütülecek olan takvimin duyurulmasını bekliyorlar.

Konuya ilişkin yayımlanan karar içerisinde "Şehit Kamil Devlet Hastanesi adı ile yer alan ve işverenliğe ait işyerinde gerekli bir şekilde yürütülen faaliyetlerin niteliği itibariyle de gerekli olan işkolları Yönetmeliği'nin 17 sıra numaralı 'Sağlık ve Sosyal Hizmetler' işkoluna girmiş olmasının sonrasında gelen bu tespitin Resmi Gazete içerisinde gün içinde yayımlanmasına 6356 sayılı sendikalar ardından gelen toplu iş sözleşmesi kanunu ile de birlikte 5 inci maddesi gereğinced karar kılınması söz konusu olmuştur"  İfadesi bulunurken diğer taşeron işçilerde kendileri adına verilecek olan kararı ve sonrasında yaşanacak olan gelişmeleri büyük bir heyecanla yakından takip etmeye devam ediyorlar.

TAŞERON İŞÇİLERİN İSTEKLERİ!

Taşeron bir şekilde çalışma hayatını sürdüren vatandaşların kritik bir sürece girmelerine çok az kaldı. 1 Kasım tarihi itibariyle yapılacak olan görüşmenin sonrasında vatandaşlar da yeni bir süreç içerisine girecekler. Ne zaman maaşlarına zam geleceğine dair araştırmaları sürdürürken işçiler tarafından yüzde on ve on beş arasında bir zam gelmesi bekleniyor. Beklenen önemli adımlardan bir tanesi ise vatandaşların eşit bir ücret alma talepleri.  

Devlet kurumları tarafından çalışma hayatını sürdüren tam 900 binden fazla taşeron işçisi bulunmaktadır. Bir taraftan da taşeron işçi grubu 4D statüsü ile iş hayatlarını sürdürmelerinin ardından kendileri için yeni hak belirlemelerinin yapılması da söz konusu oldu.

KHK ile kadroya alınmış olan vatandaşlar için 2017 yılı içerisinde yapılan TİS görüşmeleriyle alınan kararlar 2020 tarihinin 1 Kasım tarihinde son bulacaktır. Yeni görüşme sayesinde de yeni bir hayata geçmeleri belirlenecektir. Tabi bu süreçler için beklenen maaş durumları da yer almaktadır.

EN ÖNEMLİ İSTEKLERİ EŞİT İŞ İÇİN EŞİT MAAŞ UYGULAMASI OLDU!

Kamuda çalışma hayatını sürdüren taşeron işçilerin oldukları kurumlar içerisinde kadrolu işçi olarak görevlerini yerinegetiren çalışanlar ile aynı maaşı alabilme. Bu kapsamda her yere seslerini net bir şekilde duyurma taleplerinin ardından siyasi güçlerin de gündeminde yerini almayı başardı. Bazı siyasiler de konuya el atmak adına farklı çözüm önerileri planlayarak hükümete sundu.