Kamuda çalışan milyonlarca işçi için yeni zamlar ve yeni haklar toplu iş sözleşmesi (TİS) masasında taraflarca belirlenecek. Toplu sözleşme tarihi yaklaştıkça heyecanda artmaya başladı. Konuyla alakalı ilk açıklama Türk-İş tarafından geldi. Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. 696 sayılı KHK ile kadroya geçen 4/D işçileri dahil tüm kamu işçiler bu açıklamaya kilitlendi.

ÖZELLİKLE 696 KHK

Ramazan Ağar, bu yıl yapılacak olan sözleşmede birinci gündem maddesinin eşit işe eşit ücret ve enflasyon üzerinde zam olduğunu belirtirken, özellikle 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçmiş olan işçilerin kamudaki diğer işçilere kıyasla çok daha az ücret alıp, daha az haklara sahip olduğunu vurguladı.

Henüz herhangi bir zam tekliflerinin olmadığını belirten Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar; "Enflasyondan fazla istersek sendikacıya gerek yok" ifadelerini kullandı.

Ücretler arası en büyük eşitsizliğe sağlık alanında rastlandığını belirten Ağar; "Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlarda çalışan işçiler, konuştuğumuzda, özellikle 696 sayılı KHK ile kadroya geçenler ile daha önceden kadrolu çalışanlar arasında ücret farkının yüksek olduğuna dikkat çekiyorlar. Taşerondan kadroya geçen bir işçi, kendisi ikramiyeler haricinde 3 bin 400 TL alırken, uzun süredir çalışan kadrolu işçilerde bunun 6 bine çıktığını söylüyor. Ayrıca işçilerin özlük haklarında da farklar bulunuyor." diyerek durumun vehametine dikkat çekti.