Bekçi alımı için yeni öneri kabul edilmedi.

TBMM'de Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu ve 56 Milletvekilinin Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülmeye başlandı.

Geçtiğimiz hafta Komisyondan geçen teklifin Genel Kurul'a gelmesi ile birlikte süreçte sona gelindi. Genel Kurul'da kabul edilmesi sonrası teklif yasalaşacak.

BEKÇİ ALIMINDA DEĞİŞİKLİK AÇIKLAMASI

TBMM Genel Kurulu 'nda devam eden kanun görüşmeleri sırasında söz alan Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya , 7 yıl görev yapan sözleşmeli erler arasından bekçi alımı yapılması gerektiğini ifade etti. "Değerli arkadaşlar, Genelkurmayın yetkisi tırpanlanıyor. Yeni düzenlemeyle kuvvet komutanlarının Genelkurmay Başkanlığına değil de ayrı ayrı Millî Savunma Bakanlığına da bağlanması, Genelkurmay Başkanının disiplin soruşturma yapma yetkisinin elinden alınması, askeriyede disiplin ve hiyerarşide zafiyete neden olacağı gibi Genelkurmayın içinin daha da boşalması anlamına gelir. Bu düzenlemelerin amacı, Genelkurmay Başkanını sembolik hâle getirmekten başka bir şey değildir." diyen Yılmazkaya , bekçilik ile ilgili yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"ine, sözleşmeli erlere yasal olarak verilen kadro hakkı bir türlü hayata geçirilmedi. Yedi hizmet yılı dolan çok sayıda sözleşmeli erin, kamu kurum ve kuruluşlarına atanmak için beklediği ancak henüz resmî bir açıklama yapılmadı bu süreçte. İçişleri Bakanlığı, bekçi alımlarında sözleşmeli erlere öncelik vererek yedi yıl silah ve askerî eğitim almış, deneyimli ve hazır personeli değerlendirebilir. Güvenlik konusunda deneyim kazanmış olan bu sözleşmeli erleri, bekçi kadrolarında değerlendirdiğinizde hiç olmazsa vermiş olduğunuz sözü de tutmuş olursunuz."

TEKLİF SUNULDU

Söz konusu düzenlemenin TSK yönetmeliğine eklenmesi teklifi TBMM'ye sunuldu. Meclise sunulan teklif , Genel Kurulda oylandı. Oylama sonucu bu teklif kabul edilmedi.