Referansmedya.com'da yer alan habere göre, Daha önce Çanakkale İl Jandarma Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından ifadesi alınan Jandarma Astsubay Turgay Can,İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığı kararı ile meslekten ihraç edildi. 

Astsubay Can’ın ordudan ilişiğinin kesilme sürecinin 10 Kasım 2018 tarihinde sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşım olduğu kaydedildi. Söz konusu mesajda Turgay Can’ın Ankebut Suresi’nden "(İbrahim) dedi ki: 'Siz dünya hayatında aranızda sevgi vesilesi olsun diye, Allah'ı bırakıp birtakım putlar edindiniz. Sonra kıyamet günü bazılarınız bazılarınızı inkar edecek ve bazılarınız bazılarınızı lanetleyecektir. Barınacağınız yer ise ateştir ve yardımcılarınız da olmayacaktır’’ ayetini paylaştığı öğrenildi. 

Putlardan kastı soruldu

Astsubay Turgay Can, ‘’Soruşturma sürecinde bu ayeti neden paylaştığım soruldu. Yaptığım paylaşımın 10 Kasım Atatürk'ün ölüm yıl dönümü ile ilgisinin olup olmadığı, ayette geçen put ifadesinin Atatürk için mi kullandığımı soruldu’’ dedi.  

İletinin kendisi tarafından yapıldığını kabul eden Can, "Evet doğrudur bu yazıyı ben paylaştım. Normalde hadis ve ayet paylaşıyorum. Buradaki maksadım Allah'ın, kelamını tebliğ amaçlı paylaşmaktır. Bu paylaşımın 10 Kasım'da  olması tesadüftür. Putlar kelimesini 'Atatürk' için kullanmadım’’ şeklinde ifade verdi.

Bir diğer gerekçe Aliya İzzetbegoviç’in sözü oldu

Turgay Can Kur’an'dan ayet dışında Bosnalı efsane komutan Aliya İzzetbegoviç’in "Savaş ölünce değil düşmana benzeyince kaybedilir" sözünü niçin paylaşıldığının da soru olarak yöneltildiğini anlattı. Turgay Can, 8 Ekim 2018 tarihinde Aliya izzetbegoviç'ün "Savaş ölünce değil düşmana benzeyince kaybedilir" sözünü ve Atatürk'ün vatandaşlarla birlikte şapkalı olarak çekilmiş fotoğrafını neden paylaştığım soruldu. "Bu söz hoşuma gittiği için paylaştım. Fotoğrafta Mustafa Kemal ve arkadaşları yoktu’’ cevabını verdi.

İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığı kararında, "Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkındaki kanuna aykırı fiiler işlemek" suçlamasıyla "Devlet Memurluğundan Çıkarma" cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.