Kuşadası’nda chelonia mydas türü bir yeşil kaplumbağa ile caretta caretta türü iribaş bir deniz kaplumbağası sahil siteleri plajlarında ölü olarak bulundu.

Yapılan incelemelerde her iki kaplumbağanın aldıkları darbelerle öldükleri tespit edildi. Ölen kaplumbağaların ölçümleri yapılarak kayıtları tutuldu ve kesin ölüm nedenlerinin belirlenmesi için doku örnekleri alındı.

Ölü olarak bulunan iki kaplumbağa Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) uzmanları tarafından incelendi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “ Caretta caretta’nın karapasının parçalanması ve sol yüzgecinin kopmasının muhtemelen bir deniz aracı kazası yaşadığını göstermektedir. Bu nadir canlılar zaman zaman su yüzeyine çıkarak nefes almak zorundadır. Bu Caretta da olduğu gibi, bazen süratli giden tekneler nedeniyle, su yüzeyine çıkan kaplumbağalar fark edilmemekte ve bu tür kazalar yaşanmaktadır. Tekne kullanan kişilerin denizden bu tür canlıların çıkabileceğini düşünerek, dikkatli yol almaları böyle kazaları önleyecektir “ dedi.

Yeşil kaplumbağanın ise boynundan bir cisimle vurulduğunu düşündüklerini kaydeden Sürücü, “ Diğer ölen Yeşil kaplumbağanın boynundan bir cisimle vurulduğu düşünülmektedir. Bazen amatörce avlananlar tarafından, su altında karşılarına çıkan büyük bir kaplumbağa karşısında panikleyip heyecandan vurdukları görülmektedir. Sualtında bu canlıları fazla tanımayanlar korkabiliyor. Kendilerine zarar verecek diye müdahale edenler olabiliyor. Ölen Yeşil Deniz Kaplumbağası otçul bir tür olup, Kuşadası kıyılarında deniz çayırlarıyla beslenmektedir. Her iki türün Kuşadası kıyılarında görülmesi denizel biyoçeşitlilik açısından önemlidir. Bazen bu tip vakalar yaşansa da Kuşadası kıyılarında oturan vatandaşlar, kıyı işletmeleri ve kurumlar deniz kaplumbağalarına karşı büyük duyarlılık göstermektedir “ diye konuştu.