Başarı İçin Çocuğunuzun Çalıştığı Fiziki Çevreyi İyi Düzenleyin

 Fiziki ortam çalışmayı ve dikkati son derece etkilemektedir. Evin fiziki yapısı etkilediği gibi özellikle çalışılan odanın fiziki yapısı dikkat, odaklanma ve konsantre olmayı tam manasıyla etkilemektedir. Anne-babalar çocukların çalışma odasını düzenlerken bazı unsurlara dikkat etmelidir. Çalışma odası elverişli olduğu takdirde başarıya vesile olacaktır.

İyi Bir Çalışma Odası Nasıl Olmalıdır?

1. Televizyon olmamalı. Böylece hem radyasyondan korunmuş olur hem de dikkat dağınıklığına etkisi önlenmiş olur.

 2. Dikkat dağıtıcı faktörler olmamalı (tablo, fotoğraf, resim).

 3. Çalışma masası ışık alacak şekilde olmalı ve ışık direkt göze gelmemeli. Sağlak çocuklar ışığı soldan almalı, solak çocuklar ise ışığı sağdan almalıdır. En verimlisi ise ışık yaklaşık 45 derece enseden gelmelidir. Beynimizin sağ ve sol korteksleri çapraz çalışmasından dolayı ışığın gelişi kullandığı elin çaprazı olmalıdır. Işık direk göze geldiği takdirde kısa sürede gözü yorar, uykuyu getirir, dikkati dağıtır. Uzun sürede ise gözü bozabilir.

4. Masada sadece çalışılacak konunun materyalleri bulundurulmalı. Birden fazla materyal dikkat dağınıklığına sebep olur.

 5. Odanın döşemesi ve düzenlemesi çalışma şartlarına uygun olmalı. Çalışma odası sade olmalıdır.

 6. Çalışma odası yoksa evin herhangi bir yerini ders çalışmaya ayarlamalı.

7. Çalışma odasında mutlaka bir de kitaplık bulunmalı.

 8. Oturulacak sandalye rahat ve çocuğun sırtını destekler nitelikte olmalı ancak; çok yumuşak olursa uykuya sebep olabilir.

 9. Odada sadece çocuğa ait malzeme ve materyaller bulunmalı ve ortalığı daraltarak çocuğu rahatsız edecek materyaller odada bulundurulmamalı.

 10. Kitap okumak için bir köşe ayarlanmalı, çalışma odasında mutlaka bir pano bulundurulmalı, önemli notlar buraya yapıştırılabilir.

11. Çalışma takvimi ve planı çalışma odasına asılmalıdır. Ancak çalışma masasının hemen önüne asılıp dikkat dağınıklığına sebep olmamalıdır.

12. Çalışma odasında kitaplar dağınık durmasın, raflara yerleştirilmeli ve çalışma kitapları lazım olunca daha rahat ulaşılıp zaman israfından kurtulunabilir.

13. Çalışma odasının ışığına dikkat edin, masanıza gölge düşmesin. Ayrıca ışık bilgisayar ekranına doğrudan gelmemeli.