Türkiye’de ve Avrupa’da en çok güvenilen ve tercih edilen, mRNA aşısı BionTech’in fiyatına zam yapıldı. Pfizer ve BioNTech firmaları tarafından üretilen ve Türkiye’de de kullanılan aşı, ülkemizdeki aşılama çalışmalarında büyük rol üstlendi. Benzer şekilde Moderna aşısı da uygulandığı ülkelerde aşılama sürecinin başarıyla sonuçlanmasına neden oldu. Ancak bu iki aşının fiyatı, yakın zamanda alınan bir kararla zamlandı.

Moderna ve Pfizer şirketleri, Avrupa Birliği’ne gönderilecek aşılarının fiyatlarını ani bir kararla artırdı. Türkiye’de milyonlarca insanın 2 dozunu da almış olduğu BioNTech aşısının tek doz fiyatı, 195 TL oldu.

Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarının çok başarılı olması bu fiyatların yükselmesinde rol oynadı diyebiliriz. Delta varyantına karşı da etkili olan bu mRNA aşıları BioNTech ve Moderna, uluslararası alanda çok tercih edilen aşılardandı. Zam ile birlikte BioNTech aşısının fiyatı, 15,50 eurodan 19,50 euroya; yani 155 TL’den 195 TL’ye çıkarıldı. Moderna aşısının fiyatı ise 19 eurodan 21,50 euroya; yani 190 TL’den 215 TL’ye çıkarıldı.

Financial Times’ın duyurduğu habere göre, aha bulaşıcı Delta varyantına karşı destekleyici doz aşıların gündeme gelmesiyle birlikte bu iki markanın aşılarına ilginin arttığını ve zammın bundan kaynaklandığını aktarıldı. . Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in kurduğu BioNTech’le ortak olarak aşı üreten Pfizer’in pandeminin bitişiyle birlikte aşı fiyatlarını daha da artıracağı düşünülüyor.