Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Güney Afrika'da tespit edilen yeni koronavirüs varyantına "Omicron" adını verdi. Yüksek bulaşma riski olan omicron varyantı ile ilgili tüm dünya uçuşları durdururken Türkiye de 5 ülkeye uçuş yasağı getirdi. Peki, Omicron varyantı nedir? Omicron varyantı belirtileri neler? İşte omciron varyantı hakkında bilmeniz gerekenler…

OMICRON VARYANTI NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güney Afrika'da ilk kez tespit edilen ve B.1.1.529 olarak da adlandırılan korona virüsün (Covid-19) yeni mutasyonunu "Endişe Mutasyonu (VOC)" olarak sınıflandırarak, mutasyonun yeni adını "Omicron" olarak belirledi. DSÖ, B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni mutasyonunun adını değiştirerek, "Omicron" ismini verdiğini duyurdu.

DSÖ KORONAVİRÜS OMİCRON VARYANTI BELİRTİLERİ

En yaygın semptomlar:

ateş

öksürük

yorgunluk

tat alma veya koku duyusunun kaybı

Daha seyrek görülen semptomlar:

boğaz ağrısı

baş ağrısı

ağrı ve sızı

ishal

ciltte döküntü ya da el veya ayak parmaklarında renk değişimi

gözlerde kızarıklık veya tahriş

Ciddi semptomlar:

solunum güçlüğü veya nefes darlığı

konuşma ya da hareket kaybı veya bilinç bulanıklığı

göğüs ağrısı

OMICRON VARYANTININ BULAŞ RİSKİ FAZLA

Bu mutasyonun daha bulaşıcı olduğunu belirtilen DSÖ, açıklamasında "Bu mutasyon, bazıları endişe verici olan çok sayıda mutasyona sahiptir. On bulgular yeni mutasyonun daha yüksek bulaşma riski taşıdığı yönünde" ifadelerine yer verdi. Omicron mutasyonunu taşıyan vaka sayısının Güney Afrika'daki giderek arttığını belirten DSÖ, yeni mutasyonunu "Endişe Mutasyonu (VOC)" olarak sınıflandırdığını kaydetti.

ARKA ARKAYA YASAKLAR GELDİ

Covid-19'un yeni mutasyonu Omicron'un hızla yayılması üzerine Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke, Botsvana, Esvatini, Lesotho, Mozambik, Namibya, Güney Afrika ve Zimbabve'ye seyahatlere kısıtlama getirilme kararı alırken, AB'nin yanı sıra Rusya, Malta ve İngiltere de birçok Afrika ülkesine seyahat yasağı getirdi.