Son dakika haberi: Sağlık Bakanı açıklama yapıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Youtube kanalı üzerinden açıklama yapıyor. İşte Bakan Koca'nın açıklaması:

"Aziz vatandaşlarım. İlk korona vakasının üzerinden 1 yıl geçti. COVİD-19  DSÖ 'nün küresel salgın ilanı da bundan 1 yıl önce geldi. 10 Mart'ı 11 MArt'a bağlayan gece huzurlarınıza çıkmıs, zaman kazansak da virüsün ülkeye girişinin kaçınılmaz oldugunu, hazırlıklı oldugumuzu ifade etmiştim.

Tam bir yıldır bu durumda yaşıyoruz. Salgın 1 Aralık 2019'da Çin'in Wuhan kentinde başladı. İlk haftalarda yeni virüs hakkında çok az şey biliyorduk. Bugün her konuda bilgi sahibiyiz. Beklediğimiz gibi bilim , virüse karşı üstünlük elde etti. Aşı ile atılan adımlar uygarlığın yüz akı oldu. 

Dünyada kullanımda olan 7 aşı var. Türkiye, büyük bir yarışın olduğu aşı tedarikinde en hızlı davranan ülkelerden biridir. Çin'deki üretici ile 50 milyon doz aşı anlaşması yaptık. Toplam 130 milyon doz aşı için iki ayrı aşı üreticisi ile anlaştık. Bunun dışında 3 ayreı aşı üreticisiyle de görüşüyoruz.

Bugün itibarıyla 10 milyondan fazla aşı yapıldı. Çok aykında 5 yerli aşı adayımız daha insan çalışmalarına başlayacak. Yakın bir gelecekte kendi aşılarımızı kullanacağız. Araştırmalar, Sinovac aşısının yüzde 80 etkili olduğunu ortaya koyduı. Aşısı yapılan ama hastalığa yakalanan az sayıda kişi ise coronayı hafif geçiriyor. Hastaneye yatırılmıyor.

Korona kısa zaman zarfında grip gibi bir hastalık haline gelmeyecek. Ama 2020 yılına çöken kabus 2021 'de devam etmeyecek. Salgın çok geçmeden gücünü kaybedecek. Korku unutulup gidecek. 

Salgının tam 1 yıl süren sabrınızı daha uzun süre olmayacğaını bilmek isterim. Özlem dolu günleriniz , hastalığa yakalanma endişeniz, yerini hayatınızı yeniden düzenlemenin mutluluğuna bırakacak. Maskesiz , mesafesiz günleri vaad edemem ama oraya doğru yürüyoruz. 

Planladığımız şekilde 50 milyon kişinin aşısını sonbahardan önce yaparsak baskı azalacak. Vaka ve kayıplar kıyaslanamaz derecede azalacak ve virüsün yayılım hızı düşecek. 

Filyasyon dediğimiz yaygın taramaya başvurmasaydın tablo daha ağır bir tablo olacaktı. Nüfusu yaşlı ülkelerde büyük babalar büyük annelerden geriye fotoğrafları kaldı. Dünyanın kayıpları için de üzülüyoruz.

Sağlık çalışanlarımız, size layık sözleri bulmak isterdim. Hayatları kurtardınız, hayatınızı riske attınız, bu toplum sizi önlükler içinde gösteren fotoğrafları asla unutmayacak. İnsan sağlığına hizmet eden meslekler, iyiliğin, insani vasıflarının en çok olduğu mesleklerdir. Yükünüz yorgunluğunuz kısmen azaldı. Ama bugün de güvencemiz yine sizlersiniz. Milletim adına size bir kez daha minnettar olduğumuzu ifade ediyorum. 

KISITLAMALAR

Değerli yurttaşlarım azalan kısıtlamalar kaçınılmazdı. Bu kısıtları mecburiyetten öte mesuliyet olarak görüldü. Her birinize teşekkür ediyorum. İlk vakadan 1 yıl sonra 11 Mart 2021 'de size yeni bir çağrıda bulunmak istiyorum. Karamsarlığı, belirsizlik ve bıkkınluk duygularını üstümüzden atalım. Bütün ruhumzula geleceğe ilişkin planlarla, hayata yarınlarımıza bağlanalım. Bunun için güçlü bir nedenimiz var. 13 Ocak'ta başlayan aşı yürüyor. Aşı programı tamamlandığında vaka sayısı 5'se 1 'e inmiş olacak. 

Ağır hasta sözünü çok az duyacağız. 1 Mart'tan itibaren kontrollü normalleşmeye geçtik. Risk haritası var. MAvi düşük risk, sarı orta düzeyde risk. 42 ilimiz bu 2 grupta. 39 şehir ise yüksek ya da çok yüksek grupta. 

Turuncu ve kırmızı ile gösterilen iller , bütün ülkeye karşı da sorumluı. Memleketimin kıymetli insanları, 1 yılda gördükki salgın hürriyetimize de göz diker ve elimizden alır. Korona hürriyetlerimize kısıt koydu. Normal hayata yaklaşmamız ,salgını geriletmemize bağlı. 

Sıra duygularımızı onarmaya geliyor. İnanmalıyız ki umut kadar büyük bir güç yok. Bilmeliyiz ki yolu kısaltan iyimserliktir. Hepinize selam ve saygılarımı sunuyorum."