Teknoloji devi şirketler bu durumu inkar etse de internette onlarca test videosu bulunuyor. Peki akıllı telefonlar bizi nasıl dinliyor?

Hepimizin başına gelmiştir; bir arkadaşımızla konuşurken söylediğimiz şeylerle ilgili reklamlar akıllı telefonumuzda karşımıza reklam olarak çıkıyor. Bazı durumlarda bu tuhaf durumu açıklamak kolay olabiliyor. Örneğin bir tatile gitmeden önce veya bir ayakkabı almadan önce o ürünle ilgili Google’da aramalar yaptığımız için bu reklamlarla karşılaşabiliyoruz. Evlilik öncesi gelinlik arayan birisinin karşısına bebek ürünleriyle ilgili reklamların çıkması gibi durumlarda söz konusu olabiliyor. Bunun nedeni ise Google’ın sizin evlenip çocuk sahibi olma ihtimalinizi filtrelemesi olarak kabul edebiliriz.

Ancak bazı durumlar oldukça ilginç reklamları karşımıza çıkarabiliyor. Örneğin daha önce hiç Sushi yemediniz ve hiç bu konu hakkında arama yapmadınız diyelim. Bir arkadaşınız size önceki hafta gittiği Sushi restoranından bahsetmeye başladı. Bu konuşmanın üzerine karşınıza sushi restoranlarının reklamlarının çıkması biraz tuhaf bir durum oluşturabiliyor.

Bu tür hikayelere günümüzde oldukça sık rastlıyoruz. Bu nedenle internet arama motorları ve sosyal medya devlerinin akıllı telefon mikrofonlarıyla bizi dinlediğini düşünmeye başlıyoruz. Bunu isterseniz kendiniz de test edebilirsiniz. Bu sayede akıllı telefonların bizi nasıl dinlediğini sizlerde deneyimlemiş olacaksınız.

AKILLI TELEFONUNUZ YANINIZDAYKEN DAHA ÖNCE ARAMADIĞINIZ BİR KELİME SÖYLEYİN

Deney için gerekli materyaller internete bağlı bir akıllı telefon ve daha önce arama yapmadığınız bir konu olabilir. Arkadaşınızla veya ailenizden bir bireyle telefonlarınızı masaya bırakın ve daha önce hiç bahsini açmadığınız ve arama yapmadığınız bir konuda konuşmaya başlayın. Örneğin evcil hayvan sahibi olmadığınız varsayalım ve papağan kafesleri hakkında konuşmaya başlayın. Mesela durduk yere ‘bir kuş kafesi almak istiyorum’, ‘papağan yemi fiyatları nasıl acaba?’ gibi cümleler kurun.

Uzun bir süre bu konu hakkında konuştuğumuzda karşımıza bu konular hakkında reklamlar çıktığını gözlemlemeye başlıyoruz. Hatta bir Youtuber canlı yayında bu durumu test etti. Google açıkken canlı yayında köpek oyuncaklarından bahseden Youtuber’ın karşısına kısa bir süre sonra köpek oyuncaklarıyla ilgili reklamlar çıkmaya başladı. Videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kaynak: Haber7