Küresel mesajlaşma programı Whatsapp, dünya üzerineki kullanıcılarını bazı kesin kurallar konusunda uyardı. Uygulamada yapılacak bazı işlemler hesabın tamamen kapanmasına neden olabiliyor. Telefon numaranız Whatsapp tarafından bloke edilirse aynı numarayla hesap açmanız artık mümkün değil.

ŞİKAYET BİLDİRİMİ GİDERSE İŞLEM BAŞLIYOR

Whatsapp'ta birini takit etmek, sahte profil oluşturmak, rahatsız edici mesajlar atmak, kişi güvenliği, gizliliğini gerektiren bilgileri toplamak, depolamak ve kopyalamak Whatsapp'ın kesinlikle taviz vermediği işlemler. Böylesi bir durumda hakkınızda şikayet bildirimi giderse hesap inceleme altına alınıyor ve bahsedilen işlemleri yapan hesaplara bloke konuluyor. Bu engelleme de geçici bir kısıtlama değil kesin kapatma anlamına geliyor.

EN HASSAS KONU YASA DIŞI VERİ TOPLAMA

Whatsapp'ın en hassas olduğu konuların başında web kazıma geliyor. Bilgisayar verilerinin web sitelerinden, yazılımlardan veya uygulamalardan çıkarıldığı bir bilgisayar tekniği olan yöntem verileri ve meta verileri arayan, dönüştüren ve depolayan ve ardından bunları analiz eden botların kullanımıyla gerçekleştiriliyor.

Bu veriler daha sonra hem yasal hem de yasa dışı çeşitli amaçlar için kullanılabiliyor. Meşru amaçlarla veri toplayan ve işleyen birçok bot ve profesyonel yazılımcı bu işi yapıyor. Örneğin, veriler pazarlama amacıyla, fiyatları karşılaştırmak veya belirli bir konuyla ilgili "durumu" analiz etmek için çıkarılabilir.

Ancak verileri yasa dışı amaçlarla toplayan, bilgisayar korsanları ve dolandırıcılar tarafından işletilen botlar hesaplar da var. Yapılan bu işlemler, sahibinin izni olmadan hassas verilerin kâr veya kontrol amacıyla yayınlanmasını içerir. Dolayısıyla bu uygulamaları istismar edenler çeşitli hakları ihlal edebilirler. Telif hakkı ihlalinden, sözleşme koşullarının ihlaline, mahremiyet ve mahremiyet ihlaline kadar uzanır.

WHATSAPP BU ŞARTLAR ALTINDA NASIL GİDİYOR?

Resmi WhatsApp web sitesinde bu işlemleri yapanlar için yapılacaklar oldukça net. Telefon numaralarını, profil resimlerini, durum bilgilerini kaydetmek için kazıma programlarını kullananlar gerçekten büyük bir risk alıyor. Bazı hesaplar WhatsApp tarafından kalıcı olarak bile askıya alınabilir. Bu nedenle, gözlerinizi açık tutun çünkü WhatsApp web kazıma yapanların hesabını askıya alabilir, hatta silebilir. Bu nedenle sizlere tavsiyemiz, uygulamayı her zaman doğru ve bilinçli bir şekilde, WhatsApp'ın hüküm ve koşullarına saygı duyarak kullanmanız.

KARAR