Kahramanmaraşlı Bilişim Uzmanı ve Bilgisayar Programcısı Feyzullah Gürün, akıllı cep telefonu uygulamalarında ki uygulamaların riskli olduğunu belirtti. Özellikle banka ve devlet kurumu uygulamalarının ikinci versiyonlarında sahtecilik olduğunu belirten Gürün vatandaşı uyardı.

Son yıllarda akıllı cep telefonlarının hayatımıza girmesi ile birlikte ciddi bir güvenlik açığı da hayatımıza girdi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan’ın, “Mobil uygulama mağazalarında ismi E-Okul, E-Devlet, SGK, HGS olan 32 sahte uygulamayı tespit ettik. Vatandaşlarımız, kişisel verilere ulaşan bu uygulamaların sahte olup olmadığını anlamak için indirme sayısı, kullanıcı yorumları, yayıncı ve iletişim bilgilerine baksın” demesi de bu açığı gözler önüne serdi.

UYGULAMA ARANSA BİLE DİKKAT EDİLMELİ

Bilişim Uzmanı ve Bilgisayar Programcısı Feyzullah Gürün, uygulama aratılırken dikkat edilmesi gerektiğine değinerek: “Yazılımların maalesef herhangi bir kontrol edilebilir bir tarafı yok. Özellikle cep telefonların da daha da ciddi bir boyutta. Devlet kurumları olsun bankalar olsun bunların bir çok sahte programları mevcut. Bunu da nedeni bilgi hırsızlığı, finansman hırsızlığı olarak nitelendirebiliriz. Özellikle banka hesaplarının çalınması için yazılım üretiliyor korsanlar tarafından. Devlet kurumları için üretilen uygulamalarda ise bilgi hırsızlığı yapılıyor. Bu da önemli birşey. İnsanların kişisel bilgileri bir yerde toplanıyor, bu daha sonra ikinci ve üçüncü kişilerin eline geçebiliyor. Bunları dikkat etmemiz gerekiyor”

DİKKAT EDİLMELİ

Günü şöyle konuştu: “Teknolojinin avantajı olduğu gibi dez avantajı da oluyor. Ajansız, aracısız bir şekilde insanların her türlü bilgilerini fotoğrafları da dahil çaba sarf etmeden bir noktadan bir noktaya aktarılabilen bir istihbarat ağı ortaya çıktı. Eski istihbarat durumlarını unutalım, yeni teknolojiler bunları da kolaylaştırıyor. İnsanların cep telefonları ile ilgili dikkatli olması gerekiyor. Kullandıkları programları iyi seçmesi gerekiyor”

UYGULAMA DA İLK SIRADA ÇIKAN GÜVENLİ

“Aramayı bulmak için yapılan aramada ilk sırada çıkan uygulama en güvenilir uygulamadır” diyen Güdür şöyle konuştu: “Buna dikkat edilmesi gerekir. Resmi olarak birinci sırada çıkar. İkinci ve üçüncü sıradaki uygulamalara dikkat edelim. Harf yazım hatası yapmayalım. Bu da önemli bir ayrıntı. Devletimizin de bu işe bir el atması gerekiyor. Özellikle teknoloji ilgili kurumlarımız, aramadaki diğer sonuçları gizleyip veya farklı bir önlem alabilirler. Buna bu şekilde önemli getirmek gerekir”