Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başvuruları geçtiğimiz Mart ayında tamamlanan ÖSYM aracılığıyla yapılan Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) bilindiği üzere yakın zamanda Koronavirüs nedeniyle alınan yeni tedbirlerden ötürü ileri bir tarihe ertelenmişti. Konuya ilişkin yeni bir gelişme yaşandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı'na (MBSTS) yönelik alınan karara göre; yeni bir MBSTS yapılıncaya kadar, 2017 ve 2018 MBSTS puanları, personelin yurt dışı, hac-umre ile atama ve yer değiştirme işlemlerinde geçerli olacak. Bu kapsamda; 2017 ve 2018 MBSTS puanlarının atama yer değiştirme sürecinde yeni MBSTS yapılıp sonuçları açıklanıncaya kadar geçerli sayılacağına ilişkin karar, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın imzasıyla 81 il müftülüğüne gönderildi.

2020 Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (DİB-MBSTS) 81 il merkezinde eş zamanlı olarak uygulanmakta, adaylara 60 sorudan oluşan testler sorulmakta 90 dakika süre verilmektedir. Sınavda adaylara Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi)'nden 5, Tefsir'den 6, Akaid ve Kelam'dan 8, Fıkıh ve İlmihal'den 20, Hadis'ten 7, Siyer ve İslam Tarihi'nden 8, Dinler ve Mezhepler Tarihi'nden 6 soru sorulmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (2020-DİB-MBSTS)'nın ileri bir tarihe ertelendiğine ilişkin ÖSYM'den yapılan duyuruda ''Cumhurbaşkanlığımızın Kovid-19 salgınının ülkemizde yayılmasının önlenmesine yönelik almış olduğu yeni tedbirler kapsamında, Başkanlığımızca 2020 Yılı ÖSYM Sınav Takviminde ilan edilmiş olan ALES/2, YÖKDİL/2, DUS, STS Diş Hekimliği, e-YDS/13, DİB-MBSTS, YDUS ile DHBT sınavları ileri bir tarihe ertelenmiştir. Söz konusu sınavların uygulanacağı tarihler, Kovid-19 salgını sürecinde konuya ilişkin alınacak kararlar çerçevesinde ve Sağlık Bakanlığının görüşleri doğrultusunda yeniden belirlenerek adayların ve kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.'' denilmişti.