TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifimiz ekte sunulmaktadır. Gereğini arz ederiz. Engin ALTAY İstanbul Milletvekili, Özgür ÖZEL /Manisa Milletvekili, Engin ÖZKOÇ /Sakarya Milletvekili 

GEREKÇE 

Türkiye'de kamu personel rejiminin en önemli sorunlarından birisi farklı statülerde bulunan fakat aynı görevleri yerine getiren kamu görevlilerinin bulunmasıdır. Sosyal, hukuk devleti anlayışının benimsendiği bir sistemde, istihdam politikasının kadrolu ve güvenceli istihdam dışında farklı statülere ayrılması; liyakat, kariyer, iş güvencesi, statü hukuku ve memurluk güvencesi gibi temel kavramlar üzerine oturmuş olan memur statüsünü zayıflatmakta hatta ortadan kaldırmaktadır. 

Özellikle 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatında imam-hatip, sözleşmeli imam-hatip, vekil imam-hatip, müezzin-Kayyım, vekil müezzin kayyım, Kur'an kursu öğreticileri, fahri (geçici) Kur'an kursu öğreticileri gibi çeşitli statülerde din görevlileri görev yapmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı, söz konusu kamu görevlilerini farklı statülerde istihdam ederek atipik, istihdam biçimleri yaratarak kamu personel rejiminin memur güvence ve haklarına ilişkin sistemini dejenere ettiği gibi ucuz ve güvencesiz bir kamu görevlileri grubu yaratmıştır. 

Aynı eğitimi almış aynı işi yapan bu din görevlileri arasında statüleri nedeniyle gerek mali gerek özlük hakları yönünden birçok farklılıkları vardır. Fahri (geçici) Kur'an kursu öğreticileri ile vekil imam-hatip ve müezzin-Kayyım olarak görev yapmak için kadrolu olarak görev yapan kişilerde aranan şartların aynısı aranmaktadır. 

Özellikle her sene yenilenen ve 9 aylık sürelerle çalıştırılan fahri (geçici) Kur'an kursu öğreticilerinin hiçbir hak ve güvencesi bulunmadığı gibi bir yıldan az çalıştırılmaları nedeniyle iş kanunundan doğan haklarını da kullanamamaktadırlar. Yeniden iş başı yapabilmek için kadrolu görevliler ile aynı şartlara sürekli olarak maruz kalmaktadırlar. 

Diğer yandan vekil imam hatip ve müezzin- kayyımlar da görev sürelerinin bitiminde tekrar vekil imam-hatip ya da müezzin-Kayyım olarak görevlendirilmek için yeniden sınava girmek ve tekrar sıraya tabi tutulmaktadırlar. Valilik oluruyla Diyanet işleri Başkanlığı'na bağlı il ve ilçe müftülüklerine müracaat eden her türlü ehliyete liyakata sahip olan ve sınavla belirlenen vekil imam-hatip ve müezzin-kayyımlar bütünüyle kadrolu olarak görev yapan din görevlilerinin vazifesini yapmakta oluipevekih imam-hatip veya müezzin-kayyımlar kadrolu statüde görev yapan ayni unvana' sahip aynı işi yapan din görevlisine göre daha düşük aylık almaktadırlar. Aynı şekilde izin haklarında da eşitsizlikler bulunmaktadır. 

Söz konusu eşitsizlikler, Başkanlık bünyesinde görev yapmakta olan çalışanların motivasyonunu ve başarısını olumsuz olarak etkilemektedir. İş güvencesi olmayan bu din görevlilerinin, düzensiz çalışma süreleri ve bu sürenin bitiminden sonraki belirsizlik nedeniyle aile düzenleri ve huzurları da bozulmaktadır. 

Bu kanun teklifinde Diyanet İşleri başkanlığında fahri (geçici) Kur'an kursu öğreticileri, vekil imam-hatip veya müezzin- kayyım olarak görev yapan din görevlilerinin ilgili kadrolara atanmaları öngörülmektedir. 

633 SAYILI DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR  KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 22.6.1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir. 
"GEÇİCİ MADDE 19- Bu kanunun yürürlük tarihi itibariyle Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatında halihazırda vekil imam-hatip veya müezzin-Kayyım olarak görev yapmakta olanlar ile 1/7/2010 tarihinden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatında toplam en az dört ay süreyle vekil imam-hatip veya müezzin-kayyım olarak görev yapmış olanlar; kamu personeli seçme sınavlarının herhangi birinden Başkanlıkça belirlenecek yeterli puanı almış olmaları ve alanlarında yeterlilik belgesine sahip olmaları şartıyla, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde başvurmaları ve Başkanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde, Başkanlıkça ilan edilecek yerlerde görevlendirilmek ve bir defaya mahsus olmak üzere, Başkanlık tarafından ilgili kadrolara hiç bir sınırlamaya bağlı olmaksızın atanırlar. Bu maddeye göre imam-hatip veya müezzin-Kayyımda atanmış sayılanların, vekil imam-hatiplik veya müezzin-Kayyımlık olarak görev yaptıkları hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi suretiyle değerlendirilir. Bu madde kapsamında atama yapılacak kadrolar, başka bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin yapıldığı tarih itibarıyla ihdas edilerek 633 sayılı kanuna eklenir." 
"GEÇİCİ MADDE 20- Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur'an Kurslarında vekil ve fahri olarak veya ek ders ücreti karşılığında Kur'an kursu öğreticisi görevi yapanlardan, 1/7/2010 tarihinden itibaren en az üç eğitim-öğretim yılı hizmeti bulunanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde müracaat etmeleri hâlinde, yeterlilik belgesine sahip olmaları şartıyla Başkanlık tarafından ilgili kadrolara hiçbir sınırlamaya bağlı olmaksızın atanırlar. Bu maddeye göre Kur'an kursu öğreticisi atanmış sayılanların, fahri (geçici) Kur'an kursu öğreticisi olarak görev yaptıkları ezmed süreleri, öğrenim durumlarına göre, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi suretiylato değerlendirilir. Bu madde kapsamında atama yapılacak kadrolar, başka bir gerek kalmaksızın atama işleminin yapıldığı tarih itibarıyla ihdas edilerek 633 sayılı 
kanuna eklenir." 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.