Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın istişare için Ankara’ya çağrılmış olmasının iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyeceğini düşünmediğini söyledi. Nauert, Washington ile Ankara arasında eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson döneminde Menbiç konusunda varılan anlayış birliğinin sürüp sürmediğine ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.


ELÇİSİNİ ÇAĞIRMAK TÜRKİYE’NİN HAKKIDIR

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert’e Perşembe günü yöneltilen sorular arasında Ankara’nın ABD’nin İsrail’deki büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasına tepki olarak Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ı istişareler için geri çağırması da vardı. Bu gelişmeden haberdar olduklarını belirten Nauert, Türkiye’nin büyükelçisini geri çağırma hakkı olduğunu söyledi. Nauert şöyle devam etti; ‘Bunu Türk hükümeti ile ilişkimize zarar verecek bir şey olarak görmüyorum. Türkiye önemli bir NATO müttefiki olmayı sürdürüyor.’ Nauert, Türk hükümeti ile yapılacak görüşmeleri dört gözle beklediklerini de söyledi.

Nauert’in tarih ve detay vermeden atıfta bulunduğu görüşmeler Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 4 Haziran haftası Washington’a yapması planlanan ziyareti sırasında gerçekleşecek. Çavuşoğlu, 27 Nisan’da Brüksel’de Pompeo’nun koltuğa oturmasının hemen ertesi günü kendisiyle kısa bir görüşme yapmıştı ancak bu görüşmede sorunlu dosyaların detayına girilmemişti. Haziran başı için planlanan Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesi başta Menbiç olmak üzere ortak komitelerin işleyişi açısından kritik önemde olacak.