DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN YAPILAN YAZILI AÇIKLAMA ŞU ŞEKİLDE:

Sayın Bakanımız ikili işbirliğimizi ve bölgesel gelişmeleri değerlendirmek üzere ziyaret ettiği Malta’da 5 Ağustos tarihinde Malta Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Evarist Bartolo’yla bir görüşme gerçekleştirdi.

Sayın Bakanımız 6 Ağustos 2020 tarihinde Malta Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Evarist Bartolo’yla birlikte Libya’ya geçerek, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez El-Sarraj’la bir araya geldi ve Libya halkı ve meşru yönetimle dayanışmamızı sürdüreceğimizi ifade etti.

Bilahare Sayın Bakanımız Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Halid El-Meşri ve Konsey’in yeni yönetimiyle bir araya geldi.

Samimi ve verimli geçen görüşmede siyasi süreç ve ikili ilişkilerimizdeki mevcut durum ele alındı ve Sayın Bakanımız kardeş Libya halkının yanında olduğumuzu vurguladı.

Sayın Bakanımız daha sonra Maltalı mevkidaşı Evarist Bartolo’yla birlikte Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala’yla da bir görüşme gerçekleştirdi.

Sayın Bakanımız, Malta’yla birlikte Libya’nın meşru hükümetiyle ilişkileri pekiştirdiğimizi, düzensiz göçle mücadelede Libya’ya destek olacağımızı ve Akdeniz’e kıyıdaş diğer ülkelerin de Libya’yla işbirliğini güçlendirmeleri gerektiğini vurguladı.

Sayın Bakanımız aynı gün Malta’ya dönerek Malta Cumhurbaşkanı George Vella tarafından kabul edildi ve kendilerine Sayın Cumhurbaşkanımızın iyi dileklerini iletti.

Sayın Bakanımız ayrıca Malta Cumhurbaşkanı George Vella’nın Malta Dışişleri Bakanı olduğu dönemde ülkelerimiz arasında imzalanan anlaşmaların ikili ilişkilerimizin gelişmesine önemli katkı sağladığını ifade etti ve Libya’daki kriz ve düzensiz göç konularında da Malta’yla birlikte çalışacağımızı vurguladı.

Sayın Bakanımız daha sonra Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik İşleri Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell’le bir görüşme gerçekleştirdi.

Sayın Bakanımız göç konusunda AB’nin sözünde durması gerektiğini belirterek AB’yle ilişkilerimizin bazı üye devletlerce rehin alınmasına izin verilmemesi gerektiğini ve ülkemizin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını sonsuza kadar korumaya devam edeceğini vurguladı.

Sayın Bakanımız son olarak Maltalı mevkidaşı Evarist Bartolo'yla birlikte AB Yüksek Temsilcisi Borrell'le bir araya geldi.

Sayın Bakanımız Malta'nın AB'nin Libya'ya yönelik taraflı İrini Operasyonu'ndan çekilme kararından memnun olduğumuzu belirterek, Malta'nın Libya'nın meşru hükümetiyle yaptığı işbirliğinin diğer AB üyesi devletlere de örnek olması gerektiğini ifade etti.

Sayın Bakanımız 5 Ağustos 2020 tarihinde yurtdışı ziyaret programı öncesinde IKBY Etnik Gruplardan Sorumlu Bölge Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Maruf’la da Ankara’da bir araya geldi.

Görüşmede Irak’taki güncel gelişmeler, IKBY’yle ilişkilerimiz ve Türkmenlerin durumu ele alındı.

Sayın Bakanımız, Türkmen kardeşlerimizin her zaman yanında olacağımızı vurguladı.