BBC manşetten verdiği haberde, Kıbrıs çıkarmasının 47'nci yıldönümünde gerçekleşecek ziyarette Erdoğan 'Geçitkale'ye kalıcı SİHA üssü'nü mü açıklayacak, diye sordu. Diğer bir kaygı ise 'Maraş açılımını daha ileriye götürecek adımlar' oldu. Yunan Kathimerini gazetesi de Türk sondaj gemilerinin yeniden Doğu Akdeniz'e açılacağını yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta KKTC'den vermesi beklenen mesajlar şimdiden ABD, Avrupa Birliği (AB) Güney Kıbrıs ve Yunanistan'ı telaşlandırdı. İngiliz yayın kuruluşu BBC ve Yunan Kathimerini gazetesinde yer alan haberlerde Erdoğan'ın ziyaret sırasında vermesi beklenen mesajların "Batılı ülkeleri kaygılandırdığı" belirtildi. Yunan Kathimerini gazetesi, Türk sondaj gemilerinin yeniden Doğu Akdeniz'e açılacağını yazdı.

4 MADDEDE ANLATTI

BBC ise manşetten verdiği habere göre, Kıbrıs çıkarmasının 47'nci yıldönümünde gerçekleşecek ziyarette AB ve ABD'nin gözü de adada olacak. BBC haberinde dört konudaki muhtemel mesajlara dikkat çekildi. Haberin "İki devlet vurgusu" başlıklı bölümüne göre Erdoğan'ın Kıbrıs sorunun sadece iki devletli bir formatta çözülebileceğini kuvvetli bir şekilde vurgulaması öngörülüyor. Erdoğan'ın, Kıbrıs Türk yönetiminin tanınmasını sağlamak için bir süreç başlatacaklarını açıklaması olasılığı kaygıların temelini oluşturuyor.

HEM DOĞALGAZ HEM MARAŞ

"Doğalgaz rezervi mi bulundu?" başlıklı bölümde, "Türkiye'nin Kıbrıs adası açıklarında doğalgaz araması, Güney Kıbrıs ve Yunanistan'ın yanı sıra Avrupa Birliği'nin de tüylerini diken diken ediyor. Güney Kıbrıs ve Yunanistan'da, Erdoğan'ın ziyarette yeni çalışmalarla ilgili takvimin açıklanabileceği kaygısı var" ifadelerine yer verildi. "Maraş'ın statüsü değişir mi?" başlıklı bölümde, 20 Temmuz'daki ziyarette Erdoğan'ın Maraş açılımını daha da ileriye götürecek adımların atılması ve bu yönde alınan kararların açıklanması olasılıklar arasında görülüyor.

SİHA ÜSSÜ KORKUSU

"Geçitkale'ye kalıcı SİHA üssü" başlığı altında ise "Yunanistan ve Kıbrıslı Rumları kaygılandıran bir diğer başlık, Türkiye'nin adanın kuzeyinde kalıcı askeri üsler kurması ihtimali" denilerek Erdoğan'ın bu yöndeki mesajlarına yer verildi.

Erdoğan cesur bir adam

Kuveyt Emir Vekili ve Veliaht Prens Şeyh Meş'al Al Cabir Al Sabah, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile bir araya geldi. Görüşmede, Veliaht Prens Al Sabah, ülkesi ile Türkiye arasındaki tarihi ilişkinin derinliğine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Kuveyt'e verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Al Sabah, "Erdoğan, duruşu, sözü ve eylemiyle cesur bir adam. Ona karşı sevgi ve saygımız var" dedi. 1990'da Irak'ın Kuveyt'i işgali esnasında Türkiye'nin tutumunu hatırlatan Al Sabah şunları söyledi: "Kültürü ve halkı bakımından kadim olan bu ülkenin vefalı ve sadık duruşlara sahip olması şaşırtıcı değil. Teşekkürlerimizi yineliyoruz. Kuveyt, kardeşlerinin ve dostlarının duruşlarını unutmaz."

Şi Cinping ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, ticaret, yatırım, enerji, ulaşım ve sağlık başta olmak üzere Türkiye-Çin ilişkilerini geliştirecek adımlar ve bölgesel gelişmeler ele alındı. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Uygur Türklerinin Çin'in eşit vatandaşları olarak refah, özgürlük ve huzur içinde yaşamalarının Türkiye açısından önemine dikkati çektiği, Türkiye'nin Çin'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan saygısını dile getirdiği kaydedildi. İki ülke arasında bölgesel ve küresel ekonominin ve diplomasinin bütün alanlarında geniş bir iş birliği potansiyeli olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üst Düzeyli Ortak Çalışma Grubu'nun iki ülke arasındaki iş birliğine büyük ivme kazandıracağını vurguladı.

Yeni Şafak