Bilindiği üzere örgün öğretimler için harç ücretleri kaldırılmıştı. Yani yalnızca 2. (ikinci) öğretim öğrencileri harç ücreti ödemektedir. Ancak istisnai bazı durumlarda örgün (birinci öğretim) öğrencileri de harç ücreti ödeyebilir. Örneğin 4 yıllık fakülteyi kazanan ve okulunu uzatan öğrenciler üniversitelerin belirlediği harç ücretini ödemek zorundadır. Harç ücretleri güz ve bahar dönemi olmak üzere 2 eşit taksitte ödenmektedir.

2020 – 2021 Üniversite öğrenim harç ücretlerinin ne kadar olduğu ve ne zaman yatırılacağı konusundaki detaylar kazanılan üniversitenin internet adresinden öğrenilebiliyor. Kazandığınız üniversitenin resmi web adresini sürekli ziyaret edin. Üniversite size hangi tarihler arasında kayıt olacağınızı ve yatırmanız gereken harç ücretlerini hangi banka aracılığı ile ödeme yapacağınızı adaylara göstermektedir.

Üniversitelerin 2. öğretim programlarında eğitim alan öğrenciler sene içinde okudukları bölüme göre harç ödeyerek üniversitelerini bilgilendirirler.

Harç ücretlerini her üniversite kendisi belirlediği için her bölümde farklı fiyatlar ortaya çıkabiliyor örneğin bir üniversitenin iletişim fakültesinde ikinci öğretim olarak öğrenim gören bir öğrenci önceki dönemlerde dönemlik 481 TL öderken zam kararının ardından 522,50 TL ödeyecek. Bir başka üniversitede ise İletişim Fakültesi okuyan öğrenci geçen yıl 481 tl öderken bu yıl 1116 TL ödeyecek.Harç ücretleri güz ve bahar dönemi olmak üzere 2 eşit taksitte ödenmektedir. Kazandığınız bölümün hazırlık sınıfı varsa kazandığınız bölümün katkı payını ödemeniz gerekmektedir. Üniversitelerin her bölümünde olmayan ancak her dönemde %100 tercih ve doluluk oranına ulaşan 2. öğrenim ücretleri açısından özel üniversitelerden çok daha ucuz ancak 1. öğrenime göre biraz daha pahalı bir öğrenim şeklidir.

Kimler harç ücreti ödemez?

Normal (birinci) öğretim öğrencileri harç ücreti ödemez. Ancak okulun uzayan döneminde harç ücreti ödemek zorunda kalabilirler.

Fakülteler göre 2. öğretim harç ücretleri

Üniversite harç ücretleri her yıl değişmektedir. İkinci öğretim ve Açık Öğretim öğrencileri bu konu hakkında isyan etseler de üniversitelerin harç ücretlerinde her yıl zam yapılmaktadır. 2020- 2021 eğitim yılında AÖF harç ücretleri dönemlik 330 TL olacaktır. İkinci Öğretim harç ücretleri ise aşağıda sıralanmıştır:

Üniversite harç ücretlerinin ne zaman ödeneceği her üniversiteye göre değişmektedir. Öğrenciler kendi üniversitelerinin sitelerini takipte kalmalılardır.