Bizim yaka Kocaeli gazetesinde Gebze'de 3 öğrenci ve bir vatandaşın öldüğü, 2 si ağır 23 kişinin yaralandığı kaza ile ilgili şok iddialar ortaya atıldı. 

Gazete yazarı Galip ATAMAN kazayı ilk Kocaeli Valisi Seddar YAVUZ'un bir vatandaşın cep telefonuna gönderidği görüntüler ve videolarla öğrendiğini, olaya hemen müdahale edip yetkilileri yönlendirdiğini ve o gece hiç uyumadığını ifade etti. 

ATAMAN'ın köşe yazısında dile getirdiği iddialara göre Okul aile birlikleri ve okullar servisleri denetlemiyor. 

İşte o iddialar:

İLK VALİ ÖĞRENDİ
Sayın Vali, olayı anlatırken, “Hocam, kazayı emniyet ve jandarmadan önce ben tesadüfen öğrendim. Cep telefon numaram olan bir vatandaş görüntüleri bana atınca emniyet, jandarma, sağlık, afad, itfaiyeyi aradım. Acil olay yerine gitmelerini istedim. Yaralıların özel dahil bölgedeki hastanelere sevklerini sağladık. Ben de bizzat giderek ilgilendim” dedi.

Servisle öğrenci taşımacılığı yalnız Kocaeli’nin değil Türkiye’nin genel sorunu olduğunu, olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını söyledi.

Vali Yavuz’un verdiği bilgiye göre, Kocaeli’de öğrenim gören 416 bin öğrencinin yaklaşık 12 bini okula servisle gidiyor.

Geç kalınsa da, faturası ağır olsa da, “Bir musibet bin nasihatten iyidir” diyerek

TBMM, Bakanlar gerekli önlemleri almalı, yeni kazalara davetiye çıkarılmasına izin vermemelidir.

 Sayın Valinin önümüzdeki günlerde servis araçlarıyla ilgili yeni tedbirler alınması için yetkilileri uyaracağını, ihmali olanları cezalandıracağını düşünüyorum.

Belli ki önümüzdeki günlerde servis taşımacılığının masaya yatırılması, önlem alınması gerekecek.


CİDDİ İDİALAR VAR
Dün sabah Kocaeli Servisçiler Odası Başkanı Ahmet Taşçı’yı arayarak kaza ile ilgili görüşünü sordum.

Üzgün olmanın ötesinde öfkeliydi.

En çok da servis araçlarını denetlemeyen, veliden aldıkları ücretin çok az kısmını araç sahibine veren kalanı kasasına koyan okul ve aile birlikleri yöneticilerine tepkiliydi.

Kocaeli’de 6.100 P plaka servis aracı olduğunu yaklaşık2.500’ü ile öğrenci taşındığını söyledi.

Olayda, Türkiye gündemine taşınmasına, her yerde konuşulmasına neden olan


41 P 0860 plakalı öğrenci servis aracı şoförünün sorumlu ve hatalı olduğunu iddia etti

“Servisçiler Odası olarak bizim öğrenci servislerini denetleme yetkimiz yok” diyerek okul ve aile birlik yöneticilerini denetim görevlerini yapmamakla suçladı.

Israrla “Yetkililere sesleniyorum. Biz servisçileri ve araçlarımızı denetlesinler, denetlesinler, denetlesinler” dedi.

İşte o ciddi iddialardan bazıları:

Bir: Köprüden uçarak kaza yapan, 3’ü öğrenci 4 kişinin ölümüne neden olan  aracın 2004 model ve 17 yaşında olduğu, öğrenci servisinde çalışamayacağı.

İki: Aracın servis sözleşmesinin dolduğu, henüz yenilenmediği.

Üç: Sürücünün köprüye çok süratli girdiğinden aracı kontrol edemediği.

Dört: Okul aile birliğinin öğrencilerden alınan servis ücretlerinin büyük bölümüne el koyduklarından yönetmeliğe uygun araç sahiplerinin okul servisi çekmediği.


Beş: Kocaeli’nin sanayi bölgesi olması nedeniyle P Plaka servis araç sayısının ihtiyacın çok altında olduğu.

Altı: Fabrikalara personel taşıyan bazı servis araç sahiplerinin “korsan” öğrenci taşıdığı.

Yedi: Kırsaldan ve köylerden taşımalı eğitim yapılan okullara taşınan öğrencilerin ücretin yetersiz olması nedeniyle yönetmeliklere uygun araç bulunmadığından öğrencilerin köy minibüsleriyle taşınmak zorunda kaldığı.

SONUÇ: Okulların yüz yüze eğitim öğretime olaysız ve kazasız başlamasına sevinirken Gebze’deki kaza, Vali Seddar Yavuz, Milli Eğitim İl Müdürü Ömer Akmanşen, Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan ve eğitimciler başta olmak üzere herkesi üzdü.

Umarım merkezi ve yerel yöneticiler, “Bir musibet bin nasihatten iyidir” diyerek Gebze’de 3’ü öğrenci 4 kişinin ölümüne neden olan okul servis aracı kazasından ders çıkarır.

Yapılmayan ya da yeterli olmadığı iddia edilen denetimler daha sıkı ve ciddi yapılır.

Okul Aile Birlikleri, öğrenci velileri ve servisçileri karşı karşıya getiren adil olmayan ücret paylaşımı gözden geçirilerek hakça dağıtım yapılır.

Galip ATAMAN / BİZİM KOCAELİ