Sınav odaklı eğitim sevdasını, korona ve ölüm riski bile durduramadı.

Karara yönelik, eğitim camiasından hem olumlu görüşler geldi hem de eleştiriler. Eğitim sendikaları, özel okullar ile eğitimcilere “Uzaktan eğitime geçilmesi kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sorduk. İşte görüşler:

Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu: Gönlümüz isterdi ki zaten yarım gün giden öğrencilerimiz yüz yüze eğitimden mahrum kalmasınlar ama içinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle bir süre daha dişimizi sıkmamız gerektiği ortaya çıktı. Ancak artık bu çocukların kayıplarını standart telafi programlarıyla ortadan kaldıramayız. Bu konuda çok iyi bir strateji oluşturmamız gerekiyor. Öğrenci ve öğretmenlerin bir an önce kavuşturulması gerekiyor. Bayram sonuna kadar öğretmenler arasında aşı oranı mantıklı bir seviyeye çıkarılmalı.


 

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul: Milyonlarca öğrenci canlı bağlantı kuramıyor. Uzaktan eğitimde öğrenciler birçok sıkıntı yaşıyor. Yüz yüze eğitim esastır. Önlemler alınsın okullar açılsın demiştik. Aşılama yapılırsa yüz yüze eğitim kararı rahat alınabilir. Okullarda ilk hafta çocukların kayıpları öğrenilmeli, çocukların gelişimleri hakkında bilgi edinilmeliydi. Ama sanki hiç Kovid yaşanmamış, çocuklar uzaktan eğitim almamış gibi müfredata devam edildi. O zaman yapılamadı ama en azından bu kapanma süreci, telafi eğitimler konusunda bir strateji belirleme amacıyla değerlendirilmeli.

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk: Tüm öğretmenlerimizin aşılanmasını bekliyoruz. Bayramdan sonra okulların açılacağına inanıyoruz. Öngörülen 2 Temmuz tarihi vardı. Aşılama tamamlanırsa telafi eğitim tarihi biraz daha uzatılabilir. Bu noktada kurumlar kendi istekleri konusunda bağımsız bırakılabilir. Çocukların eğitimden kopmaması gerekiyor yoksa ciddi problemler yaşanır.

OZAN ÖMER KADÜKER/ MİLLİYET