Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığının Jean Monnet Burs Programı kapsamında 2018-2019 ve 2019-2020 akademik yılı bursiyerleri, yarın düzenlenecek törenle sertifikalarını alacak.

Jean Monnet Burs Programı kapsamında Avrupa’nın saygın eğitim kurumlarında yüksek lisans ve araştırma çalışmalarını başarıyla tamamlayan bursiyerler için yarın saat 16.00’da Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde sertifika töreni düzenlenecek. Törene Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Dr. Hakan Ertürk ile AB üye ülkelerinin büyükelçileri de yer alacak.

Jean Monnet Burs Programı kapsamında 2018-2019 akademik yılında 179 bursiyer, 2019-2020 akademik yılında ise 180 bursiyer öğrenim görerek, eğitimleri sırasında pek çok farklı kamu kurumunu, üniversiteyi, özel sektör ve sivil toplum kuruluşunu diğer Avrupa ülkelerinde temsil etti. Bursiyerler aralarında Almanya, İspanya, Fransa, Danimarka ve Belçika’nın da bulunduğu pek çok Avrupa Birliği ülkesinde ve İngiltere’de AB müktesebatı başlıklarında akademik çalışmalar yaptı.

Jean Monnet Burs Programı

Türkiye ile AB arasında yapılan bir anlaşma ile 1989’da hayata geçirilen Jean Monnet Burs Programı, Türkiye’nin en köklü projelerinden biri olarak Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu iş birliğinde yu¨ru¨tu¨lüyor. Avrupa Birliği üye ülkelerinde eğitim imkânı sunan Jean Monnet Burs Programı ile Türkiye’nin AB müktesebatı konusunda bilgi sahibi insan kaynağı güçlendirilirken, böylece müktesebatın etkin bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli idari kapasitenin oluşmasına katkı sağlanıyor. Gerek kamu ve özel sektörde, gerekse akademik camiada özellikle AB uyum sürecini destekleyecek nitelikli is¸ gu¨cu¨nu¨n artırılması ve böylelikle sürecin hızlandırılması amaçlanırken, bursiyerlerin eğitim aldıkları alanda yetkinlikleri artıyor ve AB’nin işleyişi ile ilgili bakış açıları genişliyor.

Programdan yararlanmaya hak kazanan bursiyerlere en az 3, en fazla 12 ay süreyle AB üyesi ülkelerde yerleşik bir üniversite veya eşdeğer bir kuruluşta araştırma veya lisansüstü eğitim yapma imkânı tanınıyor. Burslar, AB’ye uyum süreci kapsamında AB müktesebatı ile ilgili konularda gerçekleştirilecek akademik çalışmalara tahsis ediliyor. Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerindeki önceliklere bağlı olarak çalışma alanları belirli dönemlerde güncelleniyor. Her akademik yılda bursların yüzde 50’si kamu sektörü çalışanlarına, yüzde 30’u üniversite öğrencileri ile üniversitelerin akademik ve idari personeline, yüzde 20’si ise özel sektör ve sivil toplum kuruluşu çalışanlarına tahsis ediliyor.

Başlangıcından bugüne 2 binin üzerinde kişi burs olanağından yararlandı

Türkiye’nin uygulama süreci en uzun soluklu projeleri arasında yer alan, özel olarak Türkiye’ye yönelik bir imkân sunan programdan bugüne kadar 2 binin üzerinde kişi faydalanarak AB ile ilgili konularda akademik çalışmalar yaptı. Programdan kamu sektöründe ya da özel sektör kuruluşlarında çalışanlar, üniversitelerde akademik ya da idari personel olarak görev yapanlar ile lisans son sınıf, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olarak öğrenim görenler faydalanabiliyor. Burs kapsamında bursiyerlerin okul ücreti, aylık yaşam giderleri karşılanırken, bir defaya mahsus vize ve sağlık sigortası gibi masraflar için sabit ödenek sağlanıyor.