Ajanskamu.net -

2020'de sınıf geçmenin nasıl olacağı resmi gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile açığa kavuştu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bu konuda sürekli kendisine yöneltilen sorulara, öğrencilerin ve velilerin bu konuda endişesi olmaması gerektiğini açıklıyordu. Sınıf geçme şartları belirlendi. Uzaktan eğitim ile devam eden dönemin sonunda öğrenciler ilk dönem notlarına göre değerlendirildi. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile olağanüstü hallerde eğitime ara verilmesi, uzaktan eğitim esasları, telafi eğitimleri ve sınıf geçme ile öğrenci başarısının değerlendirilmesine ilişkin esaslar yeniden düzenlendi.

Yapılan değişiklikle sınıf geçme ve kalma durumu bu yıl için şöyle oldu:

- Yıl sonu puanı normalde 2 dönemin ortalaması alınarak yapılıyordu fakat bu yıl sınıf geçme yıl sonu puanı ilk dönem notu alınarak oluşturuldu.

 - İlk dönem puanı doğrudan sınıf geçmeye yetenler doğrudan sınıf geçti. - İlk dönem notlarına göre sınıfta kalma durumu oluşanlar, ders sayısına bakılmaksızın süt sınıfa sorumlu olarak geçti.

- Devamsızlığını ilk dönemde dolduranlar malesef sınıfta kalıyorlar. Sınıfta kalma istisnası olan tek öğrenci grubu devamsızlar oldu.

Sorumlu Sınıf Geçme Nedir?

Sorumlu sınıf geçmede öğrenci bir üst sınıfa geçer. Yeni eğitim-öğretim yılında geçtiği üst sınıfı okuyan öğrenci. Bir önceki yıldan zayıf olan derslerini, yılın belirli dönemlerinde yapılan ve okul idareleri tarafından duyurulan sınavlara girerek geçmeye çalışır. O sınavlarda gerekli şartları oluşturursa o dersten geçmiş olur. Öğrencinin mezun olabilmesi için sorumlu derslerini de geçmesi gerekir. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre sorumluluk sınavları, 1. dönemin ilk haftası, 2. dönemin ilk haftası ile son iki haftası içinde yapılacak. Eğitim öğretim yılı başında yapılan sorumluluk sınavı sonunda tek dersten başarısızlığı bulunan son sınıf öğrencileri için hafta içinde bir sınav daha yapılacak.

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine eklenen madde şöyle: 'Olağanüstü durumlarda sınıf geçme ve öğrenci başarısının değerlendirilmesi'

EK MADDE 2 – (1) İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle Bakanlıkça veya il/ilçe hıfzıssıhha kurulunun kararına istinaden mahalli mülkî idare amirince ortaöğretim kurumlarının tamamında ya da bir kısmında eğitim ve öğretime ara verilmesi, öğrencilerin sadece bir dönem puanının bulunması ve ara vermeye sebep olan şartların devam etmesi nedeniyle telafi programının uygulanamayacak olması durumunda öğrencilerin yılsonu puanı, bir dönem puanı ile belirlenir.

(2) Birinci fıkra kapsamında;

a) Doğrudan sınıf geçme şartlarını sağlayan öğrenciler doğrudan,

b) Doğrudan sınıfı geçme şartlarını sağlamayan öğrenciler alt sınıflar da dâhil başarısız ders sayısı toplamına bakılmaksızın sorumlu olarak,

c) Meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarında bu fıkranın (a) ve (b) bentlerine ek olarak;

1) İşletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler; beceri sınavının yapılamaması durumunda işletmede beceri/meslekî eğitim dersinin bir dönem başarı puanı, bu dersin yılsonu başarı puanı olarak değerlendirilerek,

2) Teorik ve uygulamalı derslerin eğitimini Yönetmeliğin 63 üncü maddesine göre işletmelerde yoğunlaştırılmış olarak gören öğrenciler, önceki sınıflarda yoğunlaştırılmış eğitim programına katılmış olmaları şartıyla, bir üst sınıfa geçer.

(3) Devamsızlık nedeniyle sınıf tekrarına kalan öğrenciler ikinci fıkra kapsamında değerlendirilmez. (4) İkinci fıkra kapsamındaki öğrencilerin yeni ders yılı sonundaki başarı durumu, bu Yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre değerlendirilir.

Önümüzdeki Yıllarda Sınıfta Geçme Sisteminde Değişikliğe Gidiliyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, şu anda uygulanan sistemin öğrencilerin motivasyonunu olumsuz etkilediğini performansı düşürdüğünü söyledi. Ancak gelecek yeni sistemin bu sefer de öğrencilerin psikolojisini bozup bozmayacağı merak konusu olacak. Muhtemelen bir daha ki yönetmelik değişikliği de öğrenci ve veli psikolojisi üzerinden değerlendirilip değiştirilecektir. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, temel derslerin de aşamalandırılacağını belirterek, "Örneğin matematik dersi 1, 2 ve 3 olarak bölünecek. Matematik 1'i geçemeyen matematik 2'yi alamayacak.Türkçe eğitiminin kalitesinin yükseltilmesi için yeterliliği ölçen bir eğitim alt yapısı kuracak" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, tasarım aşamasında olan yeni karne çalışması hakkında da bilgi veren Selçuk, "Yeni karnelerde temel derslerde notun yanında başarı ve eksikliklerin nedenleri de belirtilecek" açıklamasında bulundu. Bakan Selçuk; ''Sınıf geçmeyle ilgili çalışma bitirildi ve gelecek eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak. Velilerimiz 'Tamam, çok güzel', öğretmenlerimiz 'Böyle olursa eğitimde gerçekten büyük bir sıçrama olur.', yöneticilerimizin 'keşke' dediği bir yönetmelik geliyor. Birdenbire kural değiştirip öğrenciler için de sorun oluşturmak istemedik.

Bu ülkenin çocukları, bizim deneme tahtamız değil, pilotla başlayalım dedik. Hazırlıklarımız tamam, bunun bu sene pilotunu yaptık, simülasyon anlamında yaptık, gayet güzel geçti. Burada, her dersten iki dönem notunun aritmetik ortalamasının en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanının 70 olması gibi bazı şeyler var. Bu böyle olduğunda kaç öğrenci yukarı çıkıyor, kaçı çıkamıyor, kimi nereye yönlendirebiliyoruz, bunun modellemesi çıktı. Bir yazılım oluşturduk ve senaryoyu rahat görebiliyoruz. Dolayısıyla çözebileceğimiz bir konu. Problem yok.'' ifadelerini kullandı.