Ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören ve farklı bir okula geçmek isteyen öğrenciler liselerde nakiller nasıl oluyor sorusuna yanıt ararlar. Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanına göre öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına (liselere) geçişlerde taban puan şartı aranıyor. Okulun taban puanından düşük öğrenciler bu okullara geçemiyor. Peki liselerde nakiller nasıl yapılacak? Farklı bir liseye nasıl geçiliyor?

MEB son dakika duyurusuna göre, pandemi nedeniyle bir süredir durdurulan lise nakilleri, yarı yıl tatili ilk haftası itibariyle haftalık olarak tekrar açılacak!

Ortaöğretim kurumlarında (liselerde) okuyan öğrenciler gerekli şartlara göre okul değişikliği yapabiliyor. Okul türüne, LGS puanına veya diğer bazı şartlara göre yapılabilen bu okul değişikliği için okul idarelerine müracaat edilmesi gerekiyor.

Tüm nakillerde okulların nakil ve geçiş şartlarının taşıması gerekmektedir. Açık Öğretim Liselerinden örgün ortaöğretim (Anadolu) kurumlarına nakil ve geçişler ders kesiminden yeni öğretim yılının başlangıcına kadar yapılır.

Nakillerde şu esaslar uygulanır;

Öğrenci, alınmayan ortak derslerden sorumlu tutulacaktır. 

Okulların her birinin kendi arasında veya okullar arasında nakiller alan/dal bulunmak kaydıyla her sınıf seviyesinde sürekli, alan/dal bulunmaması hâlinde 10’uncu sınıfta alan, 11’inci sınıfta aynı alanda dal değiştirerek birinci dönem sonuna kadar yapılacaktır. 

Özel Temel Liseye Anadolu Lisesinden, Anadolu Öğretmen Lisesinden, Fen Lisesinden ve Sosyal Bilimler Lisesinden naklen gelen öğrencilerin, her sınıf seviyesinde sadece Anadolu Lisesine nakil ve geçişleri yapılır. 

Özel Temel Lisenin 11 veya 12 nci sınıflarına Genel Lise, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, imal Hatip Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi ile Spor Lisesi’nden naklen öğrenciler, nakil istemeleri halinde sadece Açık Öğretim Lisesi veya Meslekî Açık Öğretim Lisesine yönlendirilir.