YKS sınavı ile birlikte milyonlarca öğrenci üniversite eğitime geçiş yapıyorlar. YKS sınavında puan kazanılmasının yanı sıra ortaöğretimdeki başarı puanıda üniversite tercihinde etkin rol oynuyor. YKS'de barajı geçen adaylar üniversite tercihinde YKS'de kazandıkları puanlar yanı sıra lise döneminde kazandıkları ortaöğretim başarı puanlarınıda ekleyerek üstelik bunu 5 ile çarparak hesaplanarak puana eklenecek.

Ortaöğretim Başarı Puanı Nedir?

Lise mezunu öğrencilerin derslerdeki, okuldaki başarısı belirli değerlere göre hesaplanır. Bu hesaplama sonrası  ortaya çıkan rakama ortaöğretim başarı puanı denir. 

Ortaöğretim Başarı Puanı Nasıl Hesaplanır?

100 üzerinden alınan diploma notu 5 ile çarpılır. Bu sayede ortaöğretim başarı puanı bulunur. Örneğin diploma notu 70 olan birinin başarı puanı 350 olarak hesaplanır. En yüksek diploma notu 100 olarak belirtilmiştir. Bu nedenle en yüksek ortaöğretim başarı puanı da 500 olarak hesaplanır. 

Ortaöğretim Başarı Puanı Nasıl Öğrenilir?

Ortaöğretim başaru puanları öğrencilere mezun oldukları okullardan verilen diplomalar üzerinde belirtilmektedir. Diploma notunu öğrenen öğrenciler Ortaöğretim başarı puanı öğrenme formülü ile Ortaöğretim başarı puanını öğrenebilir. Ortaöğretim başarı puanı hesaplama formülü, 80 diploma notu almış olan öğrenciyi ele alalım. 400 puan Ortaöğretim başarı puanı oluyor demiştik. 400 x (çarpı) 0,12 (=) eşittir 48 çıkmaktadır.

2021 Yılı YKS Başvuru Kılavuzunda yer alan OBP ile ilgili kısım şöyle:

OBP NASIL HESAPLANACAKTIR?

Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır.

Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacak, okul bazında işlem yapılmayacaktır.

Son sınıftaki adayların 2021-YKS yerleştirme işlemlerinde kullanılacak Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplanmasında kullanılacak olan diploma notu bilgisi, Merkezimiz tarafından MEB e-okul sisteminden (Haziran Ayı içerisinde) ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacaktır. Bu sisteme KKTC okulları dâhil değildir. Adaylar, ÖSYM tarafından duyurulacak tarihlerde, okul ve diploma notu bilgilerini aday işlemleri sisteminden kontrol edebilecekler ve değişiklik taleplerini ÖSYM üzerinden değil okulları aracılığıyla e-okul üzerinden yapacaklardır. Süre tamamlandıktan sonra gelen düzeltme istekleri kabul edilmeyecektir. Bu bilgilerin ÖSYM’ye eksik veya yanlış bildirilmesinden ÖSYM değil, zamanında notlarını kontrol etmeyen veya diploma notunun düzeltilmesi için okulunu uyarmayan adaylar sorumlu olacaktır. Değişiklik işlemleri sadece ÖSYM tarafından belirlenen süreler içinde yapılabileceğinden adayların, ÖSYM’nin internet sayfasında yapılacak duyuruları dikkatle takip etmeleri ve varsa düzeltme taleplerini zamanında kendi okullarına iletmeleri gerekmektedir.

KKTC okulları için 2021-YKS’ye başvuran adayların diploma notları Haziran ayı içerisinde ÖSYM’nin internet sayfasında belirtilecek olan tarihler arasında, adayların öğrenim gördüğü okul müdürlüklerinden elektronik ortamda internet aracılığıyla toplanacaktır. Okul müdürlükleri tarafından ÖSYM’ye elektronik ortamda bildirilen diploma notları listelenerek adayların kolaylıkla görebilecekleri bir yere asılacaktır.

Adaylar bu bilgilerini mutlaka kontrol etmelidir. Adayların bu bilgilerini ayrıca https://ais.osym.gov.tr internet adresinden de kontrol etmeleri gerekmektedir. Adayların düzeltme istekleri incelenerek gerekli düzeltmeler, süresi içinde sadece ilgili okul tarafından yapılacaktır. Süre tamamlandıktan sonra gelen düzeltme istekleri hiçbir şekilde kabul edilmeyecektir. Bu bilgilerin ÖSYM’ye eksik veya yanlış bildirilmesinden ÖSYM sorumlu olmayacaktır.

Eğitim bilgilerinin ve diploma notlarının aday tarafından onaylanması 2021-YKS’ye başvuran adayların YKS değerlendirme ve yerleştirme işlemlerinde kullanılmasını istedikleri eğitim bilgilerini, 29 Haziran-6 Temmuz 2021 tarihleri arasında ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (AİS) kontrol etmeleri ve bu eğitim bilgilerini seçerek 6 Temmuz 2021 tarihi saat 16.00’ya kadar onaylamaları gerekmektedir.