Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK katıldığı bir programda LGS ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yapılan açıklamaları, öğrenci ve velilerin merak ettiği hususları soru-cevap şeklinde değerlendireceğiz.

LGS hangi tarihte yapılacak?

LGS’nin daha önce 07 Haziran 2020 tarihinde yapılacağı açıklanmıştı. Bu karar revize edilerek 20 Haziran 2020 olarak belirlenmiştir.

Öğrenciler sınava hangi okulda girecek?

LGS’de öğrenciler farklı okullarda sınava girmekteydiler. TEOG sınavlarında olduğu gibi öğrenciler kendi okullarında sınava gireceklerdir. Bu şekilde öğrencilerin daha rahat bir ortamda, bildiği çevre şartlarında sınava girmesi sağlanmıştır.

Sınav giriş belgelerini öğrenciler nereden alacaklar?

Öğrencilerin sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri e-okul üzerinden açıklanacaktır. Sınav giriş belgeleri, okul yönetimleri tarafından sınav günü, sınavdan 30 dakika önce öğrencilerin sıra numarasına göre masalarına okul yönetimi tarafından bırakılacaktır.

            Öğrenciler sınava gelirken yanlarında neler bulunduracaklardır?

            Öğrenciler sınava gelirken yanlarında geçerli kimlik belgesi ile en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır.

            Sınav günü okul kantinleri açık olacak mı?

            Sınav günü okulda kantinler açık olmayacaktır. Bu yüzden öğrenciler ihtiyaç duyabilecekleri su, dezenfektan ve peçeteyi yanlarında getirebileceklerdir. Okul idareleri de her sınıfta dezenfektan ve peçete bulunduracaktır.

            Öğrenciler sınavda maske takacaklar mı?

            Sınava gelen öğrencilere, velilere ve sınavda görevli tüm personele okul idaresi tarafından okul girişinde ellerine dezenfektan uygulaması yapılacak ve ücretsiz olarak maske dağıtımı yapılacaktır.

            Öğrenciler sınav günü saat kaçta okulda bulunacaklar?

            Öğrenciler sadece bir velisi ile birlikte sosyal mesafe kurallarına uyarak, sınav günü en geç saat 09.00’da okulda hazır bulunacaktır.

            Kimlik belgesinde fotoğraf bulunması zorunlu mu?

            Kimlik belgesinde 15 yaş nedeniyle fotoğraf bulundurması gerekenler gerekli değişikliği süreçten dolayı yapamamaları göz önüne alınarak fotoğraflı kimlik belgesi şartı aranmayacaktır.

            Öğrenciler sınav öncesi okul bahçesinde bekleyecekler mi?

            Öğrenciler, önceden dezenfekte edilmiş binalara maskeleri takılı halde, bekletilmeden sosyal mesafe korunarak, sırayla alınacaktır.

            Birinci oturum sonunda öğrenciler okul bahçesine çıkabilecekler mi?

            Birinci oturum sonunda verilecek 45 dakikalık arada öğrenciler, öğretmenlerinin kontrolünde bina bahçesine çıkabileceklerdir. Öğrencilerin sosyal mesafelerini korumaları için görevli öğretmenler tarafından kontroller yapılacaktır.

            Birinci oturum sonunda öğrenciler velileriyle görüşebilecekler mi?

            Öğrencilerin birinci oturum sonunda bahçede velileriyle bir araya gelmesine izin verilmeyecektir.

            Veliler okul bahçesine girebilecekler mi?

            Velilerin okul bahçelerine girişlerine izdiham oluşmaması ve sosyal mesafe kurallarının bozulmaması için izin verilmeyecektir. Rehber öğretmenler veli ve öğrencilere yardımcı olmak için okul dışında görev yapacaklardır.

Bakanlık Maarif Müfettişi 
Ahmet Çalışkan