8383 mobil veri sisteminden velilere gönderilen mesaj ile aylık 2,5 lira karşılığında bu sisteme üye olabilecekleri belirtildi. Öğrencilerin özel bilgilerinin taşerona verilmesi ve velilerin mobil veri sisteminden çocuklarının devam-devamsızlık, sınav tarihi gibi bilgilere ulaşması için alacağı hizmetin paralı olması Meclise taşındı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay mobil veri sistemini Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Altay e-okul sisteminde var olan bilgilerin aracı kurumlar ile veliye para karşılığında verildiğini iddia ederek bu durumu eleştirdi.

Altay, “17 milyon 500 öğrencinin bulunduğu sistemimizde, basit bir hesapla velilerin %10’unun bile sisteme dahil olduğu düşünülürse eğitim öğretim yılı boyunca 52 milyon liralık yeni bir sektör oluşturulduğunu, Bakanlığın kendi altyapısıyla çözebileceği basit bir iletişim sistemin taşerona vermesinin doğru olmadığını belirtti. Ayrıca ailelerden yeni bir para toplama yöntemi kurulmuştur” dedi.

Bakan Selçuk’un yanıtlaması istemiyle Meclise sunulan önergede şu sorulara yer verildi: 

8383 mobil bilgi servisi hangi kurum ya da kuruluşlara aittir? Bu kuruluş bakanlığınızdan bu hizmeti ihale ile mi almıştır? İhale yapıldı ise hangi firmalar ihaleye katılmıştır? İhaleyi alan firmanın bakanlığınız bünyesinde yaptığı başka bir iş var mıdır? Bu firma Fatih Projesinin bir paydaşı mıdır?
Milli Eğitim Bakanlığı e-okul sisteminde var olan bilgilerin, aracı kurumlara verilmesinin nedenleri nelerdir?
8383 mobil bilgi sistemine kaç veli üyedir? Bu güne kadar sisteme kaç lira aktarılmıştır?
Özel öğretim kurumlarının basit sistemlerle velilerini ücretsiz bilgilendirdiği bu çağda, altyapısı ve teknolojisi ile övünen bakanlığınızın öğrencilerin kişisel verilerini bir özel şirkete devretmesinin gerekçesi nedir? Bakanlığınızın teknolojik altyapısı bu sistemi uygulamaya yeterli değil midir?
Yapılan işlem kişisel verileri koruma ilkeleriyle bağdaşmakta mıdır?