Eğitimciler tarafından öğretmenler arasındaki statü ayrımının kaldırılması gerektiği her platformda dile getirilmesine rağmen bu ayrım hükümet tarafından devam ettiriliyor. 2023 Eğitim Vizyonu toplantısında öğretmenler arasındaki kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmen ayrımının devam edeceğinin belirtilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘İkinci 100 Günlük Eylem Planı’ ile asgari ücret altında geçinmeye çalışan ücretli öğretmenlerin maaşına geç de olsa zam yapıldı.

Eğitim İş Genel Özlük Hukuk ve TİS Sekreteri Maksut Balmuk, sözleşmeli öğretmenliği ve özel okulların durumunu değerlendirdi.

“Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçebilmesi için mevcut düzenlemeye göre 4 yıl ve yer değiştirme için ilave 2 yıl yani 4+2 söz konusu” diyen Maksut Balmuk, şöyle devam etti:

“Eğitimde 2023 vizyonu açıklanırken Cumhurbaşkanı ‘Sözleşmeli öğretmenliği yeniden düzenliyoruz. Halen 4 artı 2 olmak üzere toplam 6 yıl olan sözleşme süresini 3 artı 1 toplam 4 yıla indiriyoruz’ sözlerini sarf etti. Bu konuda henüz bir düzenleme yapılmış değil. Bakan Ziya Selçuk ise Meclis’te bütçe konuşmasında; ‘Sözleşmeli öğretmenlerle ilgili olarak da: 2016 yılından itibaren istihdam edilen sözleşmeli öğretmenler dört yılın sonunda kadrolu öğretmen olabileceklerdir. Bu husus kanunla güvence altına alınmıştır. Dolayısıyla bunların sürekli olarak bu pozisyonda bulunmalarından bahsetmiyoruz’ dedi. Oysa ki Cumhurbaşkanı 3 yılda kadroya geçiş düzenlemesinden bahsetmişti.”

“BU SORULARIN CEVABI BEKLENMEKTEDİR”

Maksut Balmuk, “Şimdi buradan anlamamız gereken nedir? Bakan yanlış mı biliyor? Yanlış mı yönlendiriliyor? Vizyonda söyleneni unuttu mu? Yoksa Cumhurbaşkanının açıkladığı 3+1 rafa mı kaldırıldı?” diye sorarak açıklamasını şöyle sonlandırdı:

“Bu soruların cevabı beklenmektedir. Asıl olması gereken sözlü sınavlı ve sözleşmeli atamaya son verilerek mevcut sözleşmeli öğretmenlere kadro verilmesi bundan sonra da kadrolu ve adil atama sistemi uygulanmasıdır.

Aynı şekilde özel okullara verilen mali desteğin kaldırılması gerektiğini Bakan Selçuk açıklamıştı.

Oysa ki mecliste yaptığı konuşmada; ‘ülkemizde özel öğretim alanında da ciddi bir yük yüklenilmiş durumda. Bu bağlamda özel okullarımızın sayısı giderek artıyor. Ancak mevcut durumda kalitenin de yükselmesine ilişkin ve bir özel okul açmanın standartları ve ana şartları konusunda da bazı tedbirler alıyoruz. Bunu da kamuoyuyla yıl başında paylaşacağız. Bu arada, Bakanlığımızın başlattığı eğitim öğretim desteği uygulaması da artarak ve geliştirilerek devam edecek’ dedi.

Kalkması bir yana artarak ve geliştirilerek devam edeceğini söylüyor sayın bakan.”

Odatv.com