OKUL-AİLE BİRLİĞİ VE TOPLANTILAR

Okul aile birliği eğitim sisteminde önemli bir rol oynamaktadır. Amacı yönetmeliğinde açıkça kısaca belirtildiği gibi, okulların fiziki şartlarının iyileştirilmesi ve öğrenci başarısının artırılmasına katkı sağlamaktır.

Bunun için bu eğitim-öğretim yılında,Covit-19 salgını nedeniyle yüz yüze olmasa bile,telekonferansla velilerle toplantılar yapılabilir. Yapılanlar ve yapılması gerekenler hakkında velilere bilgi verilebilir.

Öğrencilerin başarılı olmasında ,eğitim ortamının iyileştirilmesinde velilere düşen görevler vardır. Okul idaresi velilerle ve onların seçtiği okul aile birliği üyeleriyle görüşüp,onlardan gelen teklifleri değerlendirip,yıl içerisinde yapacağı faaliyetlere yönelik,yönetim kurulu üyeleri ile birlikte hareket edebilirler.

Okul idaresi;okul gelişim planı hazırlanırken öğretmenlerden, okul aile birliği üyelerinden ve öğrencilerden katkı sunmaları istenmelidir. Veliler çocuklarının eğitimi sözkonusu olduğunda her türlü zorluklara katlanabilir,göğüs gerebilirler.

Ebeveynler ve öğretmenler arasındaki toplantılar, okul ve aile arasındaki işbirliğini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Ebeveynlerin, çocuklarının okul kariyeri ve sınıftaki davranışları hakkında daha iyi bilgilendirilmesine yardımcı olur. Bu toplantılar aynı zamanda herkesin okuldaki başarısına ve refahına katkıda bulunabilir,birliği ve beraberliği sağlayabilirler.

Bu toplantılar, ebeveynlerin çocuklarının ilerleyişi hakkında bilgi edinmesine ve öğretmeni daha iyi tanıma fırsatı verebilir.

Bilgilendirme konusunda güzel adım atılırsa, okulla ilgisi olan herkes başarıyı artırmak için elinden geleni yapar. Birlikte iyi bir eğitim-öğretim ortamını hazırlıya bilirler.

Velilere yönelik bir yıllık çalışma programı hazırlanarak sene başında tüm velilere dağıtılabilir. Okulda bir yıl içerisinde yapılacaklar ve yapılması gerekenler konusunda; bilgi sahibi olan veli, elindeki bu kılavuz sayesinde okuldaki her türlü faaliyetlerden haberdar olarak,okula daha güvenle bakabilir.

Okul idaresi tarafından ,okul- aile birliği yönetmeliği hakkında tüm öğrenci velilerine bilgi verilirse,velilere en büyük iyiliği yapmış olurlar. Diğer okulların aile birliği başkanlarıyla en az ayda bir toplantı yapılarak bilgi paylaşımı yapılabilir. Eğitimde güzel örnekler paylaşıldıkça çoğalır. Okulda yapılan çalışmalar hakkında öğrenci velilerine mutlaka bilgi verilmelidir.

Veliler okulu ilgilendiren konularda(yönetim, eğitim-öğretim, okul, çevre vb.) duygu ve düşüncelerini rahatlıkla okul idaresiyle konuşabilmeli, okul idaresi de makul ve mantıklı isteklerini çözmek için çaba sarfetmelidir.

Yukarıda ifade etmeye çalıştığım konulara yeterince önem vermeyen,ilgilenmeyen okul idareleri ve Okul-Aile Birliği üyelerinin çok sıkıntılı günler yaşadıklarına bizzat şahit olmuşumdur.

Neşat YAYLA