OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA PROGRAMI HAZIRLAMA ESASLARI
Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Programı, resmi ve özel okullarda e-Rehberlik Sistemi üzerinden hazırlanırken bilim ve sanat merkezleri, mesleki eğitim merkezleri ve halk eğitimi merkezlerinde www.orgm.meb.gov.tr adresinde, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri sekmesinde yer alan EK-1 MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Sunum Sistemi’nden yararlanılarak hazırlanır.  MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Sunum Sistemi, okul/kurumlar tarafından sunulan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin standart çerçevesidir. Okul rehberlik ve psikolojik danışma programı verilen hizmetlerin temelinde yer alır, hizmetlerin etkililiğini artırır ve kanıta dayalı hizmet sunmayı sağlar. Bu nedenle hazırlanan programının gerçekçi ve uygulanabilir olması gerekmektedir.
      - Program formatı için EK- 3 Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Programı kullanılır. 
      - Okul rehberlik ve psikolojik danışma programı hazırlarken EK-1 MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Sunum Sistemi’nde yer alan  “grup çalışmaları” bölümünden yararlanılır. “Bireysel çalışmalar” bölümü okul rehberlik ve psikolojik danışma programı hazırlanırken kullanılmamaktadır.
      - Programda o yıl için belirlenen genel hedef, yerel hedef ve özel hedeflere (rehber öğretmen/psikolojik danışmanı varsa) yönelik çalışmalara yer vermek esastır. 
      - Genel hedef, yerel hedef ve özel hedefler Bakanlık tarafından yayınlanan EK-2 Hedef Listesi’nden belirlenir. 
      - Tüm hedeflerin öğrenci, öğretmen ve veli gruplarından her biriyle çalışılması önerilmektedir.
      - Öğrencilerle yapılacak çalışmalar Gelişimsel ve Önleyici Hizmetler ve İyileştirici Hizmetler bölümünde yer almaktadır. 
      - Veli ve öğretmen grubuna yönelik yapılacak çalışmalar ise Destek Hizmetler bölümünde yer almaktadır.
      - Hazırlanan program RAM’a resmi yazıyla gönderilir. 
                                                                                                                                                                                                                                                           
TARİH: Gün veya tarih aralığı belirtilebilir.                                                                                                                                                              HEDEF TÜRÜ:  Yapılacak çalışmanın hangi hedef (genel, özel ya da yerel) türüne yönelik olduğunu gösteren bölümdür. Bu bölümde çalışmanın ait olduğu hedef belirtilir (Genel Hedef 1, Özel Hedef 2 gibi). Yapılacak çalışma o eğitim-öğretim yılı için belirlenen hiçbir hedefe yönelik değilse bu bölüm boş bırakılır.                                                                                                     
AÇIKLAMA: Yapılacak çalışmanın hangi faaliyet türü ile gerçekleştirileceği (ziyaret, seminer, pano çalışması vb.),  çalışmanın özel ismi (Başarının Yolu etkinliği, hepimiz el ele projesi vb.), hedef kitle (öğrenci, öğretmen vb.) veya çalışmaya ilişkin hatırlatıcı notlar almak için kullanılan bölümdür.                                                                                                                                                   SINIF/ŞUBE: Yapılacak çalışmanın hangi sınıf ya da sınıflara yönelik olduğunu gösteren bölümdür.

ÖRNEK PROGRAMLARI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN