Psikolojik hizmetler, bir okulun/kurumun; sağlıklı işleyişi için olmazsa olmazıdır. 

Psikolojik Danışman normu okullarda/kurumlarda norm sınırlamasına takıldığından bir çok öğrenci mezun olana kadar psikolojik hizmet alamadan mezun olabilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığının Mevcut norm kadro yönetmeliğine göre;

Özel eğitim kurumlarında 25, (100 ve 100’ün katları için +1)

İlkokullarda 300,

ortaokul, anaokulları ve ortaöğretim kurumlarında 150 öğrenci ve daha fazlası için 1, mesleki eğitim kurumları için 200’den fazla çırak ve kursiyer olması durumunda 1 psikolojik danışman tayin edilmekte, yatılı ve pansiyonlu eğitim kurumlarında ise öğrenci sayısına bakılmaksızın 1 psikolojik danışman normu açılmaktadır.

Özel eğitim kurumları haricinde kalan tüm eğitim kurumları için öğrenci sayısının 500’ü geçtiği durumlarda 500 ve katlarında +1 psikolojik danışman kadrosu açılmaktadır.

Psikolojik danışma hizmetleri, eşitlik ilkesine göre tüm öğrencilerin hakkıdır. Bununla birlikte psikolojik hizmetler, okullarda önleyici, geliştirici ve iyileştirici kapsamda halkın ruh sağlığı açısından kilit bir role sahiptir. Bu gerçekten hareketle öğrenci sayısı itibariyle norm kadro yönetmeliğine takıldığı için psikolojik danışman normu verilmeyen okullarda öğrenci ve velilerimiz psikolojik hizmetlerden yoksun bırakılmaktadır.

Okul psikolojik danışman norm kadro sayısının günümüz ihtiyaçları ve toplumun ruh sağlığı hizmetlerine olan gereksinimi göz önüne alındığında artık şart olmuştur. Her okula öğrenci sayısına bakılmaksızın en az bir psikolojik danışman normu verilmelidir.

Bunun haricinde 500 ve katlarında +1 norm güncellemesi de günümüz şartlarında yeniden ele alınmalıdır. Mevcut düzenlemelerde psikolojik danışman başına düşen öğrenci sayısı özellikle kalabalık okullarda fazla olmakta , bu durum hizmette aksamalara yol açmaktadır. Son günlerde haberlerde sık sık karşılaştığımız akran zorbalığı, madde bağımlılığı gibi hayati konularda özellikle psikolojik danışman norm yönetmeliğindeki norm sınırlamasını da görmekteyiz. 900-1000 öğrenciye 1 veya 2 psikolojik danışmanın bireysel danışma hizmetlerini yapabilmesi pek mümkün değildir. 

Akran zorbalığında kurban, zorba ve izleyici örüntüsünün çözümlenmesi bireysel danışma ve gözlem gerektiren durumlardır. Bu zorbalık kimi zaman kurbanın ailesine anlatmasıyla kimi zaman da zorbaya zarar verilebileceği düşüncesi ile kurban tarafından bastırılmaktadır. 

Buna göre;

Bakanlığın 20.şura kararlarından olan  her okula norm bakılmasızın psikolojik danışman kadrosu ihdas edilmeli, norm sınırlaması psikolojik danışmana kaldırılmalıdır. Psikolojik danışmanların ikinci okul görevlendirmeleri son bulmalıdır. Mevcut norm kadro yönetmenliği Psikolojik danışmanlar için değişmeli , yeni açılan binlerce kuruma da psikolojik danışman kadrosu açılmalıdır. 20. Şura da alınan bu karar uygulanmalıdır. 

Mevcut yönetmelik okullarda öğrencilerin rehberlik hizmetlerinden mahrum kalmasına, bunun sonucunda akran zorbalığı, eğitsel rehberlik, psikolojik destek, madde bağımlılığı gibi okullarda yaygınlaşan sorunların çözümünde eksik kalmaktadır. Gelişen dünya düzeninde ruh sağlığı da diğer sağlık sorunları kadar ciddiye alınmalıdır. Eğitim kalitesi öğrencinin / velinin ruh sağlığının problem seviyesinden uzak olmasına bağlıdır. Kalabalık okullarda binlerce öğrenciye bir psikolojik danışmanın görüşme veyahut psikolojik testleri uygulama zamanın olması ne kadar mümkündür? Mevcuttaki yönetmelik günümüz modern yaşam koşullarına göre yeniden düzenlenmelidir. 

Bakanlığın yeni okul açma projesi kapsamında tüm okullara öğrenci normuna bakılmaksızın psikolojik danışman kadrosu  ihdas edilmeli ve mevcut norm yönetmeliği günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmelidir. 

Psikolojik Danışman

Emrah Traşcı