Milli Eğitim Bakanlığı 2020-2021 eğitim yılında okullara dönüşü kademeli olarak gerçekleştirmeye devam ediyor. 21 Eylül’de okul öncesi hazırlık sınıflarıyla birinci sınıf öğrencileri okula başlamıştı. 5 Ekim’de Uygulamalı meslek liseleri, güzel sanatlar liseleri ve spor liseleri eğitim faaliyetlerine başladı. 12 Ekim Pazartesi gününden itibaren İlkokul 2,3,4 sınıf ile yeni dönemde LGS ve YKS sınavlarına katılacak 8 ve 12. sınıflar yüz yüze eğitime başladı. Milyonlarca aile ve öğrenci Ortaokul 5,6,7 sınıf ile Lise 9,10,11. sınıfların açılma tarihini araştırıyor. MEB Bakanı Ziya Selçuk diğer kademe ve sınıflar için değerlendime yapılacağını ve konuyla ilgili kararın Bilim Kurulu ile birlikte verileceğini ifade etmişti. Peki okullar ne zaman,hangi tarihte açılacak? MEB kademeli eğitimin son halkası olan Ortaokul ve Lise öğrencileri için tedbirleri elden bırakmıyor. Öğrenciler uzaktan eğitim ile ders işlemeye devam ediyor. Peki 5,6,7 ve 9,10,11. sınıflar açılacak mı?

OKULLARDA YÜZ YÜZE EĞİTİM NASIL VERİLECEK?

Öğrencilerin  okullarda sosyal mesafe ve maske kullanımına dikkat etmeleri için rehber programlar hazırlandı. Sınıflar öğrenciler sayısına göre sosyal mesafeye göre gruplara ayrılacak. Dersler 30 dakika sürecek ve dersler arası dinlenme (teneffüs) 10 dakika olarak uygulanacak. Valilik kararı doğrultusunda İlkokul ve Ortaokul öğrencileri Cumartesi günleri ders işleyebilecek.

 Okul öncesi (ana sınıfı) eğitim kurumlarının hepsinde haftada 5 gün ve günde 6 saat şeklinde eğitim verilecek.

21 Eylül tarihinde yüz yüze eğitime başlayan 1. sınıflar ile 12 Ekim Pazartesi günü açılan 2,3 ve 4’üncü sınıflar  ve Ortaokul 8. sınıflar bir haftada toplam 2 gün okula gelecek. Bu kademeler toplam 12 ders saati okullarda kalacak. İmam Hatip Ortaokullarında ise haftada 2 gün ders işlenirken toplam 14 ders saati belirlendi.

30 dakika, dersler arası dinlenme süresi de 10 dakika olarak uygulanacak. Ayrıca ilkokullarda ve ortaokul 8'inci sınıflarda valilik kararıyla cumartesi günleri de okullarda yüz yüze eğitim faaliyetleri gerçekleştirilebilecek.

KÖY OKULLARI VE SEYREK NÜFUSLU YERLERDE OKULLAR AÇILACAK!

Köy ve benzeri az nüfuslu yerleşim bölgelerindeki ilkokullar, ortaokullar ve imam hatip ortaokulları bütün seviyelerde  il hıfzıssıhha kurullarının il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin alacağı kararlar doğrultusunda yüz yüze eğitime başlayabilecek. Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan İlkokulların hepsinde dersler yüz yüze eğitim şeklinde verilecek.

TEMEL DERSLER YÜZ YÜZE EĞİTİM İLE VERİLECEK!

İlkokul ve ortaokullarda Türkçe, Hayat Bilgisi, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil dersleri yüz yüze eğitim şeklinde yapılacak. 

İmam Hatip Ortaokul 8.sınıflarda Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil, Kur’an-ı Kerim ve Arapça dersleri yüz yüze eğitim ile verilecek.

YÜZ YÜZE EĞİTİME KATILMAK ŞART DEĞİL!

Milli Eğitim Bakanlığının aldığı karar neticesinde salgın hastalık süresi boyunca öğrencisini okula göndermek istemeyen veliler çocuklarını yüz yüze eğitime dahil etmeyebilecek. Okula gelmeyen öğrenciler devamsız sayılmacak ancak uzaktan eğitim ile dersleri takip edecek ve eğitim gördüğü sınıfın müfredatından sorumlu tutulacak.

ORTAOKUL 5,6,7 VE LİSE 9,10,11. SINIFLAR AÇILACAK MI?

Yüz yüze eğitime geçişin son halkası olan Ortaokul 5,6,7 sınıflar ile Lise 9,10 ve 11. sınıflar ile ilgili henüz resmi olarak alınan bir karar bulunmuyor. Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitime geçen kademelerle ilgili değerlendirme sürecinde. Risk grubunun yaş ile doğru orantıda arttığı  göz önünde bulundurularak bu kademelerin eğitime başlamasının ara tatil sonrası olduğu düşünülüyor. Bakan Selçuk diğer sınıflarla ilgili değerlendirmenin birkaç hafta içerisinde yapılacağını paylaştı. Bir takvim hazırlanmadığının altını çizen Selçuk “ Bir takvim yok, olamaz çünkü vaka sayısının seyrini bilemiyorum. Bilim Kurulu'nun bir ay sonrası için ne diyeceğini bilemiyorum, onlar da izliyorlar, onlar da şu an bilmiyorlar. Bunu bilmezken 'şöyle olacak' demek çok doğru değil. Biz büyük bir sorumluluk altındayız ve bu sorumluluk altında da çok dikkatli karar vermeliyiz. Amacımız, temennimiz hepsini açmak” dedi.

HER İLDE AYNI UYGULAMA OLMAYACAK!

Diğer kademe ve sınıflarla ilgili kademeli ve seyreltilmiş bir eğitim modeli uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna Bakan Selçuk  şu an için böyle düşünüldüğünü belirten bir cevap verdi. İl Hıfzıssıhha Kurullarının eğitimle ilgili yaptıkları tavsiyeleri dikkate alacaklarının altını çizen Selçuk “ Her ilde her şey aynı olacaktır, böyle bir katiyetle konuşamayız. Biz duruma bakarak esnek bir değerlendirme yapmak zorundayız” .dedi.

YENİ EĞİTİM DÖNEMİNDE RANDEVULU SINAV SİSTEMİ GELİYOR!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk daha önce yaptığı açıklamada sınavların yüz yüze imkanlar dahilinde gerçekleştirileceğini açıklamıştı. Uzaktan eğitime devam eden kademelerin nasıl ve ne şekilde sınavlara katılacağı merak edilirken okullarda  randevulu sınav sistemi uygulanacağını Bakan Selçuk açıkladı. Öğrenciler EBA TV konularından ve eğitim aldıkları sınıfın müfredatından sorumlu olacak. Bakan Selçuk sınavların yüz yüze yapılacağını “. Niye yüz yüze yapıyoruz? Çünkü eğer sınav yapmazsak, yüz yüze yapmazsak ya da sınav şeklimizi dönüştürürsek ölçme değerlendirme açısından uzun vadeli en 4-5 seneyi kapsayan bir problem çıkıyor. Problem şu, öğrencilerin öğrenme kayıpları arttıkça bir sonraki yılın öğrenme içeriklerini almayla ilgili zemin basamak basamak ortadan kalkıyor. O yüzden de bu öğrenme kayıplarını aza indirmemiz lazım” bu sözlerle açıkladı.