Haklılar…

Çünkü bu alanda yetişmiş 17 bin civarında PDR mezunu hâlihazırda atama bekliyor. Ve adil olan bu arkadaşlarımızın hak ve hukukunu da savunmaktır.

Türk PDR Derneği Genel Başkanı Oğuz Özat ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz ile yaptığım görüşmeler neticesinde meselenin esasını bizzat müşahede ettim. Bu konuda aydınlattıkları için kendilerine teşekkür ederim.

Bilindiği gibi, 14 Ağustos 2020 tarih ve 31213 Sayılı "Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği" resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, psikolojik danışma ve rehberlik mezunlarının asıl uzmanlık alanı olan “psikolojik danışman” tanımının yönetmelikte vurgulanması önem arz ediyor.

Yani ”Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışman” sadece tanım olarak değil kadro ismi olarak da değiştirilmiştir. Bu kadroda çalışan tüm personelin mebsiste kadro ismi değişti ve artık MEB’de “psikolojik danışman” kavramı kadro ismi olarak geçmektedir.

Türk PDR Derneği’nin katkılarıyla bu yıl ilki gerçekleştirilen ve her yıl Eylül ayının son haftasının Psikolojik Danışma ve Rehberlik haftası olarak kutlanması kararının alınmış olması da bir başka sevindirici haberdir.

Psikolojik danışman/Rehber öğretmenler okullarda büyük sorumluluklar üstlenerek çok mühim işler yapmaktadır. Örneğin psikososyal müdahale hizmetleri kapsamında;

Cinsel istismara uğrayan öğrencilere yönelik hizmetlerden tutun ihmal edilen öğrencilere, şiddete maruz kalan ve şiddet uygulayan öğrenciler ile karşılaşıldığında yapılması gerekenlere varana kadar bir yığın hizmetler bunlar.

Keza madde bağımlılığı olduğu düşünülen öğrencilerle yapılması gerekenler, adli makamlarca danışmanlık ve eğitim tedbir kararı verilen öğrenciler ile yürütülecek PDR hizmetleri ve RAM, PDR hizmetleri bölümüne öğrenci yönlendirme gibi bilhassa risk gruplarına yönelik faaliyetlerde bulunmaktadırlar.

Diğer taraftan yönetmelikte de ifade edildiği gibi; öğrencinin sosyal duygusal, akademik ve kariyer gelişimini desteklemek amacıyla öğrenciye dolaylı yoldan sunulan program yönetimi, araştırma, proje, müşavirlik, işbirliği ve mesleki gelişim kapsamındaki hizmetleri de yürütmektedirler.

Kısacası yapılan işler, planlı, programlı, bilimsel esaslara dayalı olarak sunulan profesyonel bir hizmettir. Bu hizmetler eğitim sürecinin bütünlüğü içerisinde öğretim sürecini destekleyecek nitelikte sunulur.

Ve öğrencinin bütüncül gelişimine hizmet eder. Tüm öğrencileri kapsayacak şekilde gelişimsel ve önleyici yaklaşım esas alınır, ihtiyaç duyan öğrencilere müdahale hizmetleri sunulur.

Netice itibariyle farklı kademelerdeki ihtiyaçlar her okula bir psikolojik danışman zorunluluğunu ortaya koymaktadır. Nasıl ki okullarda yönetici bulundurmak zorunluysa aynı şekilde her okulda en az 150-200 öğrenciye hizmet verecek bir PDR mezunu öğretmen bulundurmak zorunlu olmalıdır.

MEB, koronavirüs salgınının başladığı 2020 yılı mart ayı itibarıyla öğrenci ve velilerin psikolojik sağlamlıklarına destek olmak için rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerine ağırlık verilerek bu yönde birçok çalışmaya yer verdiğini söylüyor.

Bu kapsamda, öğrenci, veli ve öğretmenlere yönelik bireysel ve grup rehberlik çalışmaları yapılarak okul rehberlik ve psikolojik danışma servisleri ile rehberlik ve araştırma merkezleri (RAM) tarafından şu ana kadar 9 milyon 818 bin 326 öğrenciye grup rehberliği,108 bin 855 öğrenciye de bireysel rehberlik olmak üzere toplamda 9 milyon 927 bin 181 öğrenciye rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti verilmiş.

Bu elbette önemli bir hizmet, ne var ki okullardaki bu ihtiyaç hala giderilebilmiş değil. Bu bakımdan özelde, kamuda iş arayan, atama bekleyen alanında uzman 17 bin PDR mezunu tam da bu hassas süreçte değerlendirilmelidir.

Buna gerçekten çok ihtiyacımız var.

Ufuk Coşkun

Milat Gazetesi