Genel Müdür Bakan a. Kemal Varın NUMANOĞLU imzalı resmi yazıda ''Genel Müdürlüğümüze bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden Covid-19 salgını nedeniyle işletmelere gidemeyenler ile işletme koşulları uygun olmadığından işletmelere gönderilemeyenlerin ilgili mevzuat hükümleri gereği yapmakla yükümlü oldukları 40 iş günlük staj çalışmaları ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı (Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü)'nın 12.03.2021 tarihli ve E-90757378-250.01-22301929 sayılı yazısı ve Milli Eğitim Bakanlığı (Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü)'nın 29.03.2021 tarihli ve E-90757378-250.01-23224086 sayılı yazısında gerekli açıklamalar yapılmış ve stajın tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında okulda yaptırılabileceği belirtilmiştir.

Bu kapsamda, okulda yapılan staj çalışmalarında; öğrencilerin gruplara ayrılıp ayrılamayacağı, öğretmenlere gözetim ve denetim görevinin ne şekilde verileceği, öğretmene bir günde ve haftada en fazla kaç saat görev verilebileceği, aynı öğrenci grubuna birden fazla öğretmenin görevlendirilip görevlendirilemeyeceği ve gözetim ve denetim görevi yapan öğretmenlere ne şekilde ücret ödeneceği hususlarında Ülkemiz genelinde uygulama birliğini sağlamak üzere aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 126 ncı maddesinin ikinci fıkrasında “Staj işletmelerde yaptırılır. Ancak sağlık ve engel durumu gibi nedenlerle okulda staj yapması gerekli görülenlerle yeterli özellik ve sayıda işletmenin bulunmaması durumunda staj, bir programa göre ilgili alan öğretmenlerinin gözetim ve denetiminde okulda da yaptırılabilir. Okulun özelliğine göre ders saatleri dışında alan/dalla ilgili yapılan üretim, tanıtım, hizmet ve benzeri çalışmalar staj kapsamında değerlendirilir.”,

Aynı maddenin üçüncü fıkrasında “Okulda yapılacak staj, tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında, hafta sonu tatili, ara tatil, yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılabilir.”, 127 nci maddesinin beşinci fıkrasında “Okulda staj yapan öğrenci sayısı dikkate alınarak gözetim ve denetim görevi verilecek öğretmen sayısının belirlenmesinde Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.”

156 ncı maddesinin birinci fıkrasında “Tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında; 

a) Ders yılı süresince, hafta içi günlerde çalışma saatleri dışındaki sürelerle hafta sonu tatili, ara tatil, yarıyıl ve yaz tatillerinde gerçekleştirilen eğitim ve öğretim hizmetleri,….d) Okulda yapılan staj çalışmaları,…. gibi etkinlikler yapılır.” Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın “işletmelerde meslek eğitimi” başlıklı 15 inci maddesinin üçüncü fıkrasında “Okul ve kurumun bulunduğu il veya ilçe merkezinde yeterli sayıda işletme bulunmaması halinde ilgili mevzuatına göre meslek eğitimi ve stajlarını kendi okullarında yapan öğrencilerin eğitiminde görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerin ek ders görevleri de bu maddenin birinci ve ikinci fıkraları kapsamında belirlenir.” denilmektedir.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde okulda yapılacak staj uygulamasında;

1. Öğrenciler gruplara ayrılabilecek olup, grup sayısı ve buna bağlı olarak “gözetim ve denetim” görevi verilebilecek öğretmen sayısı, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik doğrultusunda belirlenecektir.

2. Her bir grup için farklı gün veya haftalık periyotlarla farklı öğretmenlere görev verilebilecektir. Ancak bu görevlendirmeler, staj programında yer alan konuların/kazanımların bütünlüğü bozulmadan aynı öğretmen tarafından kazandırılacak şekilde yapılacaktır.

3. Tam gün tam yıl eğitim kapsamında; ders yılı süresince, hafta içi günlerde okulun haftalık ders çizelgesine göre günlük ders programı sona erdikten sonraki saatlerde veya çalışma saatleri dışında “gözetim ve denetim” görevi verilen öğretmenlerin bu görevleri öncelikle aylık karşılığı, aylık karşılığı ders görevini tamamlayanlar bakımından ise ek ders görevi olarak sayılacaktır. Ancak, tam gün tam yıl eğitim kapsamında hafta sonu tatili, ara tatil, yarıyıl ve yaz tatillerinde gözetim ve denetim görevi verilen öğretmenlerin bu görevleri, aylık karşılığı ders görevini tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın ek ders görevi olarak sayılacaktır.

4. Gözetim ve denetim görevi verilen öğretmenlere bu görevleri karşılığında okutabilecekleri azamî ek ders saatleri kapsamında olmak üzere haftada; Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 15 inci maddesinin üçüncü fıkrası sınırlılığında (Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 20 saati, diğer il ve ilçelerde 16 saati geçmeyecek şekilde) ek ders ücreti ödenebilecektir.

5. Covid-19 salgın şartları nedeniyle ortaya çıkabilecek riskleri azaltmak amacıyla, tüm derslerde olduğu gibi stajda “gözetim ve denetim görevi” de öğretmenlere (zorunlu haller istisna olmak üzere) dengeli bir şekilde dağıtılacaktır.

Bilgilerinizi ve uygulamanın buna göre yapılması, konu ile ilgili mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının bilgilendirilmesi hususunda gereğini rica ederim.'' denilmiştir.