Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, ’Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile ilgili, "Yönetmelik değişikliğini çok önemsiyor, bunu YÖK Akademik Kariyer Liyakat Projesinin hayata geçirilmesinin önemli bir adımı olarak görüyor ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ı tebrik ediyoruz" dedi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, ’Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile ilgili bir açıklama yayınladı. Başkan Geylan, “Akademik personel alımlarında adrese teslim ilanlar tartışmaya neden olmakta, bilim yuvası olan ve liyakatin esas alınması gereken üniversitelerimizin imajını olumsuz etkilemektedir. Bu bakımdan söz konusu yönetmelik değişikliği önemli bir tedbir olacaktır. ‘Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ yayımlandı. Buna göre yönetmeliğin 3’üncü maddesine ‘İlana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemez.’ fıkrası eklenerek, ‘bir kişiyi’ işaret eden ilanların önüne geçilmiş oldu. Bilindiği gibi üniversitelerde en çok şikâyetçi olduğumuz konuların başında akademik personel alımlarında aranan şartların ‘kişiye özel’ belirlenerek, bu şekilde ilana çıkılmasıdır" ifadelerini kullandı.

Liyakatsizliğın olduğu bir sistemin üniversitelerin kalitesini ve verimini düşürdüğünü belirten Başkan Geylan şunları kaydetti:

"Türk Eğitim-Sen olarak eğitimin her alanında mülakatın olmadığı, kişiye özel ilanların yayınlanmadığı, görevlere, makamlara yeterliliği olmayanların değil, sadece yetkin eğitimcilerin getirildiği bir düzenin oluşturulması için büyük çaba sarf ediyoruz. Aksi durumlar demokrasiden uzak, mensubiyetler üzerinden tanzim edilmiş, kadrolaşarak kemikleşmiş bir hiyerarşik yapıyı ortaya çıkarmaktadır. Kişiye özel ilanlar hülledir, adil değildir, eğitim adına bir utançtır. Akademik personel alımlarında adrese teslim ilanlar bilim yuvası olan ve liyakatin esas alınması gereken üniversitelerimizin imajını da olumsuz etkilemektedir. Bu bakımdan söz konusu yönetmelik değişikliği önemli bir tedbir olacaktır. Dolayısıyla yönetmelik değişikliğini çok önemsiyor, bunu YÖK Akademik Kariyer Liyakat Projesinin hayata geçirilmesinin önemli bir adımı olarak görüyor ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ı tebrik ediyoruz. Türk Eğitim-Sen olarak üniversitelerde siyasi kaygılardan uzak, birilerinin ya da belli yapıların korunduğu düzeni alaşağı eden, adaletin korunduğu ve herkes için eşitliğin sağlandığı bir sistemin oluşturulması noktasında ümitvarız.”