Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre; Anadolu İmam Hatip Liselerinde 21. yüzyıl becerileri bağlamında öğrencilerin ilgi, kabiliyet ve kariyer hedeflerine göre "Program Çeşitliliği" kapsamında 1996-1997 öğretim yılından Kartal Anadolu Lisesi İngilizce hazırlık sınıfıyla başladığı yolculuğa bugün dokuz dil ile devam ediyor. 34 Hazırlık Dil Sınıfı Programı Uygulayan Anadolu İmam Hatip Lisemizde İngilizce, Arapça, İspanyolca, Almanca, Çince, Rusça Farsça, Fransızca ve Japonca eğitim ve öğretim veriliyor.

Genel Müdürlüğümüz ülkemizde ilk ve tek Japonca hazırlık sınıfını Üsküdar İstanbul Ticaret Odası Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde açtı. Osmanlı'dan bu yana kültürel ve siyasi anlamda köklü ilişkilere sahip olan Türkiye ve Japonya her geçen gün ticaret hacmini geliştirmektedir. Japonca bilen insan sayısı ülkemizde bir hayli düşük olduğu için bu dili bilen insanlara son derece ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye'de faaliyet gösteren 300'ün üzerinde Japon firmasının yer alması iş dünyası ve ticari ilişkiler anlamında Japonca bilen öğrencilerin mesleki ve kariyer planlamalarında önemli bir faaliyet alanı olarak yer alacaktır.

Dünyada şu an 130 milyona yakın insan Japonca konuşuyorken ülkemizde akademik anlamda ortaöğretim seviyesinde seçmeli derslerin dışında Japonca eğitimi verilmemektedir. Bu ihtiyacı karşılamak için 2020-2021 öğretim yılında LGS yerleştirmelerinde İTO Marmara AİHL 30 öğrenci alarak eğitime başlayacak. Haftada 20 saatin üzerinde Japonca eğitimi görecek olan öğrencilere hem Türk hem Japon öğretmenler eğitim verecek. Öğrenciler yoğunlaştırılmış ders saatleri, aracı dilsiz eğitim, ders içi ve ders dışı etkinler, Japonya'da dil eğitimi gibi imkânlara sahip olabilecekler.

Türkiye'nin İlk Japonca hazırlık sınıfında en iyi eğitim ve öğretimi sağlamak için Çanakkale 18 Mart Üniversitesi iş birliğine gidildi. Üniversitesi Rektörü Prof. Sedat MURAT, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki GENÇ ve Japonca Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tolga ÖZŞEN ile gerekli görüşmeler yapılarak protokoller hazırlandı.

Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Hisao Nishimaki'nin ziyaret ettiği Marmara AİHL'de Japonca öğretimi öğrenciler tarafından ilgi ile karşılandı. Pansiyon, kütüphane, spor salonu, laboratuvar, Dene-Yap Atölyesi gibi imkânlara sahip olan İTO Marmara AİHL yeni dönemde Japonca Hazırlık sınıfını tercih edecek öğrenciler için önemli bir adres olacak.