En büyük sermayemiz, geleceğimizi ve cumhuriyetimizi emanet ettiğimiz çocuklarımızı teslim ettiğimiz öğretmenlerimiz hiçbir bu kadar kaderiyle baş başa bırakılmamıştı.

Hazreti Ali’nin “Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum” dediği öğretmenlerimiz hiç bu kadar itibarsızlaştırılmamıştı.

Gazi Mutafa Kemal Atatürk’ün “Dünyanın her yerinde öğretmenler, toplumun en özverili ve en saygıdeğer öğeleridir” diyerek övgü ile bahsettiği öğretmenlerimiz hiç bu kadar sahipsiz kalmamıştı.

Siyasi partilerin “arka bahçesi” gibi çalışan eğitim sendikaları hiçbir dönemde öğretmenleri hiç bu kadar ötekileştirmemişti.

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan gazeteciler, haddini aşarak okulları yönetmeye soyunan veliler başta olmak üzere toplumun değişik kesimlerini temsil eden kurumlar hiçbir dönemde öğretmenlere bugünkü kadar linç girişiminde bulunmamıştı.

Bu arada Vali Hüseyin Aksoy ve milli eğitim il müdürü Fehmi Rasim Çelik’in görevini yapan, yasa ve yönetmelikleri uygulayan, özveriyle çalışan öğretmenlerle okul yöneticilerine sahip çıkmaları eğitimcilere moral oluyor, motivasyonlarını arttırıyor.

Merak edenler, arşivlere girer, Rasim hoca ve ekibinin performansını, rol model öğretmenlere verdiği değerlerle ilgili yazılarımı okur, öğrenir.

 

 

DARICA’DAKİ OLAY

Vali Aksoy ve müdür Çelik’in hep öğretmenlerinin yanında olduğunu anlatmak için çok uzaklara gitmeyeceğim.

Öğretim yılı başında, Hereke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi velisinin sonrası okul yöneticileri ve öğretmenlerin “linç edilmesine” izin vermeyen Vali Aksoy ve müdür Çelik’in adil davranışını da anlatmayacağım.

Darıca Aslan Çimento Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi müdür yardımcısı Erdinç Abiki’nin geçen hafta yaşadıklarını paylaşacağım.

Olayın özeti; Nöbetçi müdür yardımcısı Erdinç Abiki, öğle tatilinde veli izni olmadan bahçe duvarından atlayan öğrencileri takip ederek bakkal önünde yakalar okula dönmelerini ister. Öğrencilere “tek” sigara sattığı için geçmişte para cezasına çarptırılan bakkal ve yakınları Erdinç öğretmeni öğrencilerin sigara almalarına engel olduğu için sopalarla döver. Olaya polis müdahale eder. Hastaneye kaldırılan Erdinç öğretmeni darp eden bakkal baba ve iki oğlu karakola götürülür. Savcı tarafından tutuklanması istenen baba ve oğulları mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılır.

 

VALİ VE MÜDÜR

Her zaman olduğu gibi öğretmenlerin yanında olan ve haklarını koruyan Vali Aksoy ve müdür Çelik Erdinç öğretmene sahip çıktı.

Rasim hoca çok üzülmüştü, mahkemeye başvurarak milli eğitim müdürlüğü olarak müdahil olmak istedi.

Önceki gün konuştuğum Vali Hüseyin Aksoy, “Olay üzücü. Bizim yıllardır mücadele ettiğimiz uyuşturucu ve çocukların sigara kullanmaması konusundaki duyarlılığı nedeniyle Erdinç öğretmenimizi kutluyorum. Milli eğitim müdürümüzle görüşüp takdirname ile ödüllendirmek istiyoruz” dedi.

 

Öğretmenlerin ötekileştirildiği, sahipsiz bırakıldığı, itibarsızlaştırıldığı bir dönemde Sayın Vali ve Rasim hocanın Hereke MTAL’de olduğu gibi Darıca Arslan Çimento MTAL’de Erdinç öğretmene sahip çıkmaları yalnız benim değil eğitimcilerin de takdirini aldı.

Öğretmenlerin sayıları az da olsa vali Aksoy ve müdür Çelik gibi amirler tarafından sahiplenilmesi, yanlarında oldukları mesajı verilmesi sevindirici.

Umarım bu tür yöneticilerin sayıları artar, öğretmenler sadece Öğretmenler Gününden Öğretmenler Gününe hatırlanmaktan kurtulurlar.

Bu arada Erdinç Abike’nin üyesi olduğu Eğitim Bir Sen öncülüğünde düzenlenen basın açıklamasına Türk Eğitim Sen, Eğitim İş ve Eğitim Sen de katılarak destek verdiler, öğretmene saldırıyı kınadılar, tepki gösterdiler.

 

****************

 

VALİ AKSOY, BAKAN SELÇUK’A

EĞİTİMDE DEĞİŞİMİ ANLATACAK

Son yıllarda Vali Hüseyin Aksoy’un desteği, milli eğitim müdürü Fehmi Rasim Çelik ve ekibinin özverili çalışmalarıyla eğitimde güzel işler yapılıyor.

Eğitim kalitesinin arttırılmasından başarı çıtasının yükseltilmesine, Robotik ve kodlama sınıfları açılmasından okullarda tekli öğretime geçmek için fiziki yapılanma dahil her türlü önlemin alınmasına kadar örnek projeler üretiliyor.

 

Biz Kocaeli’nde yaşayanlar eğitimdeki değişimi ve yaratılan farkındalığı göremiyoruz ama “2023 Eğitim Vizyonu” projelerini açıklayan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk Ankara’dan takip ediliyor.

Sayın bakan, “Okul Gelişim Modeli” projesinin tüm illerde uygulayabilmek için Rasim hocanın Kocaeli Üniversitesi ile ortak 4 yıldır üzerinde çalıştığı ODAK (Ortaöğretim Değerlendirme ve Akreditasyon) projesini örnek alıyor.

Bu amaçla milli eğitim bakan danışmanı Murat Bağcı ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Mete Kızılkaya geçtiğimiz günlerde İzmit’e geldi.

Umuttepe’de Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi İsmet Şahin ve milli eğitim müdürü Fehmi Rasim Çelik’ten “Eğitim paydaşlarının Sorumluluk, Yetenek, Heyecan, Özgüven, Özveri kazanması, yönetici atamalarında Ehliyet, Liyakat Sadakatı” esas alan ODAK Projesi hakkında bilgi aldı, okullarda incelemelerde bulundu.

Vali Aksoy’da yarın Ankara’da Sayın Bakan Selçuk’a Kocaeli’nde Eğitimdeki değişimi anlatacak, projelerle ilgili sunum yapacak.

GALİP ATAMAN / BİZİM YAKA